c S
Obalna sindikalna organizacija opozarja na delovne razmere v vročini 30.07.2018 11:44 Koper, 30. julija (STA) - Ob trenutnem vročinskem valu v Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 opozarjajo na težave delavcev, saj v več primerih delodajalec ne poskrbi za ustrezne delovne razmere. Po njihovem bi bilo nujno sprejeti normative o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, delodajalcem pa predlagajo uvedbo vrste ukrepov, kot je uvedba več odmorov.

V Obalni sindikalni organizaciji so v zadnjih dneh prejeli veliko klicev tako članov sindikata kot tudi predstavnikov delodajalcev v zvezi s toplotnim ugodjem na delovnem mestu, saj smo v zadnjih dneh priča vročinskemu valu s temperaturami krepko čez 30 stopinj Celzija.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, ima delavec skladno z zakonodajo v primeru resne in neposredne nevarnosti za življenje ali zdravje pravico ustrezno ukrepati, v primeru neizogibne nevarnosti pa zapustiti nevarno delovno mesto, delovni proces oz. delovno okolje.

Delodajalec pa je dolžan s primernimi ukrepi zagotoviti ustrezne toplotne razmere v delovnih prostorih. Temperatura zraka v delovnih prostorih pri tem ne sme presegati 28 stopinj. Izjema so t.i. vroči delovno prostori, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so povezani z vročimi delovnimi prostori, ne presega 20 stopinj Celzija.

V sindikalni organizaciji se v poletnih mesecih srečujejo s kopic težav svojega članstva, ko temperatura presega omenjenih 28 stopinj, vendar delodajalec ne poskrbi za ustrezno temperaturo v pomožnih prostorih. Pri tem izpostavljajo zaposlene v kuhinjah, pekarnah, pralnicah in tudi vse več zaposlenih v pisarnah.

Med delavci, ki opravljajo svoje delo na prostem, v sindikatu opozarjajo na položaj gradbenih delavcev, solinarjev, delavcev na poljih, vzdrževalcev cestišč in železnic ter ribičev.

Prav tako opažajo na težave zaposlenih v pisarnah, kjer delodajalci povsem napačno postavljajo pihanje zraka iz prezračevalnega oz. klimatskega sistema.

V Obalni sindikalni organizaciji tako menijo, da bi bilo treba sprejeti normative o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce na prostem, ter dati večji poudarek ustreznosti pihanja zraka iz prezračevalnikov v zaprtih prostorih.

Delodajalcem poleg tega predlagajo konkretne ukrepe, kot so premik delovnega časa na zgodnejšo uro, skrajšanje delovnega časa, uvedba več odmorov, zagotovitev ustrezne količine hladne pitne vode, zmanjšanje intenzivnosti dela, zagotovitev ustreznih oblačil za delavce ter ponovna preverba ustreznosti zračnega toka prezračevalnega oz. klimatskega sistema.