c S
Heineken okrepil polletni dobiček 30.07.2018 10:47 Haag, 30. julija (STA) - Nizozemski pivovarski velikan Heineken, ki ima v lasti tudi slovensko Pivovarno Laško Union, je v prvem letošnjem polletju ustvaril 950 milijonov evrov čistega dobička, kar je 9,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se v primerjalnem obdobju povečali za 4,2 odstotka na 10,8 milijarde evrov, kažejo danes objavljeni rezultati.

Kljub dobrim polletnim rezultatom je Heineken danes oklestil napoved za celotno leto, med drugim predvideva padec stopnje dobička iz poslovanja za 20 bazičnih točk. To je razočaralo vlagatelje, zato so se delnice Heinekena na borzi v Amsterdamu zjutraj pocenile za več kot pet odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tržne razmere bodo po oceni pivovarja ostale nestabilne, Heineken pričakuje tudi negativne vplive valutnih tečajev na prihodke in dobiček. Nekaj dodatnih stroškov je ob tem povezanih tudi s konsolidacijo brazilskega Kirina, ki ga je Heineken prevzel lani.

Heineken je sicer količino prodanega piva v prvem polletju po vsem svetu povečal za 7,5 odstotka, predvsem zahvaljujoč dvomestnim stopnjam rasti v Braziliji, Južni Afriki, Rusiji, Mehiki in več evropskih državah. Prihodke so med drugim okrepila tudi sponzorstva nogometne lige prvakov ter tekmovanja Formula 1, ocenjuje koncern.

Dobro se prodaja tudi brezalkoholno pivo Heineken 0.0, ki je sedaj na voljo v 33 državah, potem ko so ga predstavili leta 2017.

Heineken je druga največja pivovarska skupina na svetu. Prvo mesto drži AB InBev s sedežem v Belgiji.