c S
Sanacijski program novogoriške bolnice potrjen 30.07.2018 07:15 Nova Gorica, 27. julija (STA) - Ministrstvo za zdravje je potrdilo sanacijski program Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, kar pomeni tudi zeleno luč za finančni načrt bolnišnice. Izvajanje sanacije bo nadzoroval sanacijski odbor, vsake tri mesece se bodo s potekom sanacije seznanili tudi člani sveta zavoda, so sporočili iz bolnišnice.

Severnoprimorska bolnišnica je lani po zaslugi interventnega zakona pokrila akumulirano izgubo iz preteklih let. A kljub temu so imeli že po prvih štirih mesecih letošnjega leta za približno milijon in pol evrov presežka odhodkov nad prihodki, kar je nakazovalo, da bo negativen tudi poslovni izid ob koncu letošnjega leta.

Nekdanja direktorica bolnišnice Nataša Fikfak je po majevski seji sveta zavoda pojasnila, da so največji strošek za bolnišnico stroški dela. V zadnjih mesecih so v bolnišnici zaposlili med 40 in 50 diplomiranih medicinskih sester, s katerimi so sicer večinoma nadomestili odhode kadrov. Na novo pa so zaposlili strokovni kader za novogoriško urgenco. Na marsikaterem oddelku so morali srednje medicinske sestre nadomestiti z diplomiranimi medicinskimi sestrami in prav to je dvignilo tudi stroške dela, je tedaj pojasnila Fikfakova.

K dvigu stroškov dela so prispevala tudi napredovanja zaposlenih v lanskem in letošnjem letu ter to, da jim Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ni plačal preseganja opravljenega programa. "Mi smo program realizirali v celoti. Pravkar podpisujemo pogodbo z zavarovalnico, ki pa nam vseh teh dejavnosti ni pripravljena plačati, tako da že sedaj pripravljamo aneks k pogodbi. To so ta nesorazmerja, ki se vlečejo iz leta v leto," je maja še povedala Fikfakova.

Medtem je bolnišnica dobila tudi novega poslovnega direktorja, Stanislava Rijavca, ki je v bolnišnico prišel iz gospodarstva. Ker po izobrazbi ni zdravnik, je prvič po dolgih letih vodenje novogoriške bolnišnice postalo dvotirno. Za strokovno direktorico je svet zavoda ta mesec imenoval Dunjo Savnik Winkler, ki je pred tem opravljala delo namestnice direktorice za strokovne zadeve.