c S
Postojnska jama po konsolidaciji lastništva prevzema vajeti v Certi holding 30.07.2018 07:15 Cerkno, 28. julija (STA) - Družba Postojnska jama, ki je konsolidirala lastništvo v Certi holding, si na Cerkljanskem obeta mirnejše čase. Prvi mož družbe Marjan Batagelj pripravlja menjave v vodstvu Certe holdinga in Certe, pri razvoju turističnega dela pa še preučujejo, ali bi se prenove Hotela Cerkno po naslednji zimski sezoni lotili v celoti ali v več fazah.

Batagelju je uspel prevzem Certe holdinga, ki je v minulem letu na Cerkljanskem dvignil veliko prahu. Ena od skupščin je med drugim potekala kar na parkirišču, na koncu pa je spor rešilo sodišče v prid Postojnske jame. Ta je z izplačilom dveh doslej največjih lastnikov pridobila 67 odstotkov delnic Certe hodling, ki je ključna za lokalno gospodarstvo, predvsem za turizem na Cerkljanskem.

Kot je Batagelj ocenil za STA, se je sedaj, ko delnice množično prodajajo tudi mali delničarji, izkazalo, da nasprotovanje prevzemu pravzaprav ni bilo tako veliko. Pokazalo se je, da je prevzemu nasprotovala le peščica ljudi. "Očitno ni šlo toliko za nasprotovanje razvojnemu programu, ki ga je velika večina sprejela, kot za branjenje lastnih interesov in koristi nekaj posameznikov," je dejal. Ustvarila se je lažna slika, da je bilo teh veliko, vendar temu ni tako, je prepričan.

Že pred časom je Batagelj, ki je tudi že zasedel mesto nadzornika v Certi, preko katere v celoti obvladuje Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučarskim središčem in termami, 85,52 odstotka kobariškega podjetja TIK ter četrtinski delež v tovarni elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno, napovedal menjave v vodstvu Certe holdinga in Certe. To je po njegovih besedah zahtevna in odgovorna naloga. "Pogovori potekajo, vendar še nismo tako daleč, da bi razkrivali podrobnosti v javnosti," je dejal.

S sodelavci načrtuje tudi prenovo Hotela Cerkno. Napovedano je, da se bodo te lotili že po koncu prihodnje zimske sezone, vendar dokončna odločitev o tem še ni sprejeta. "Gre za zelo kompleksno zadevo, čas pa je tisti, ki nas omejuje. Če po koncu zimske sezone hotel zapreš, gostje pričakujejo, da bo naslednjo sezono odprt. Ne vemo še, ali smo ga sposobni v tako kratkem času v celoti prenoviti," je pojasnil. V primeru, da tako hitra obnova ne bo mogoča, se bodo te lotili v več fazah. "Turistični razvoj neke destinacije je proces, ki traja več let. Ne da se vsega narediti v eni sezoni, saj je Cerkljansko spalo 30 let" je poudaril.

Družba Hotel Cerkno je po njegovih besedah v javnosti dobila napačno podobo, ker se preveč govori le o hotelu, lastništvo pa vključuje tudi smučišče Cerkno in seveda terme, kar pa vedo le redki. "Sinergije s Postojnsko jamo gotovo obstajajo - mi imamo izredno dobro poletno sezono, oni zimsko in prav tu se bomo v prihodnje najbolj povezovali". Sinergije iščejo tudi v sodelovanju med marketingom, prodajo in turističnem znanjem, ki ga imajo v Postojnski jami, v nasprotju z nerazvitimi potenciali na Cerkljanskem.

"Gre za stvari, ki se bodo začele same po sebi dogajati. Dober lastnik skrbi za podjetje, daje svoje znanje, izkušnje in nato se destinacija hitreje razvija. Prav to Cerkljansko najbolj potrebuje, saj se je predolgo vse vrtelo le okrog tovarne Eta Cerkno" je še dodal Batagelj.