c S
Za nekatere zaselke na piranskem podeželju ne bo zvišanja turistične takse 30.07.2018 07:29 Sečovlje, 29. julija (STA) - Iz dviga turistične takse v Občini Piran so občinski svetniki na pobudo predsednika KS Sečovlje Denisa Fakina izvzeli zaselke Seča, Sečovlje, Dragonja, Sv. Peter, Nova vas in Padna, tako da bodo tamkajšnji sobodajalci tudi po novem letu plačevali takso v sedanji višini 1,27 evra. Turisti na podeželju nimajo enakega dostopa do morja, meni Fakin.

Na julijski seji so piranski svetniki v drugem branju potrdili dvig turistične takse, ki se bo začela zaračunavati z novim letom in bo skupaj s promocijsko takso znašala 2,5 evra na osebo na dan, a hkrati sprejeli dopolnilo, po katerem se sobodajalcem v omenjenih naseljih omogoči plačilo takse v dosedanji višini.

Kot je za STA pojasnil predsednik Krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin, ki je vložil predlog dopolnila, so se nanj z željo po ohranitvi višine turistične takse obrnili sobodajalci. Občasni prometni zamaški so namreč postali skoraj vsakodnevni in gostje, ki se odločijo za oddih v Sečovljah ali Dragonji in si želijo priti do morja, se znajdejo v kolonah. Tako dejansko niso na istem kot turisti, ki dopustujejo v Portorožu ali Strunjanu in imajo plažo "pri roki".

Poleg tega Fakin verjame, da bo ta ukrep spodbudil tudi obisk piranskega podeželja. V omenjene vasi namreč zahajajo večinoma slovenske družine, ki si ne morejo privoščiti hotelov v središču Portoroža. "60 evrov na teden za štiri- ali petčlansko družino pa že nekaj pomeni," je pojasnil Fakin in dodal, da po drugi strani občina s tem ne bo oškodovana, saj bo od turistične takse dobila enak znesek kot do zdaj.

V Občini Piran so sicer lani našteli 1,65 milijona turističnih nočitev. V letu 2016 je občina od turističnih taks prejela dobra dva milijona evrov, lani pa skoraj 2,1 milijona evrov.