c S
Na Koroškem več obnov cest, tudi do turističnih območij 30.07.2018 07:29 Črna na Koroškem/Ribnica na Pohorju, 29. julija (STA) - Na Koroškem je v teku več večjih obnov državnih cest, med drugim tudi do turističnih območij na Pohorju. Tako bo še letos zaključena modernizacija dela ceste od Ribnice na Pohorju proti Ribniški koči, prav tako obnova 1,5 kilometra ceste na Kope, so za STA pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo.

Pogodbena vrednost za obnovo vozišča in sanacijo usadov na delu 17-kilometrske ceste iz Slovenj Gradca proti Kopam, kjer poleg zimskega turizma v zadnjih letih krepijo poletno turistično ponudbo, znaša nekaj manj kot 750.000 evrov.

Prav na nujnost obnove te ceste nosilci turističnega razvoja na Kopah, družba Vabo, državo opozarjajo že več let.

Vodja sektorja za investicije v ceste na Direkciji RS za infrastrukturo Tomaž Willenpart je v začetku letošnjega leta pojasnil, da bo letošnji obnovi 1,5 kilometra ceste skupaj s pol kilometra dolgim odsekom okoli kmetije Rotovnik sledila obnova naslednjih dveh kilometrov, še naprej pa zaradi lastniških nesoglasij, ki segajo v obdobje nekdanje Jugoslavije, ostaja odprto vprašanje obnove zadnjih 3,5 kilometra ceste na Kope, ki je v najslabšem stanju.

V okviru modernizacije ceste od Ribnice na Pohorju proti Ribniški koči, in sicer skozi naselje, bo med drugim izvedena širitev cestišča in urejeni pločniki, odvodnjavanje, cestna razsvetljava in prometna signalizacija. Pogodbena vrednost del je 245.000 evrov, ki je v znesku dobrih 42.000 evrov sofinancirana s strani Občine Ribnica na Pohorju, so pojasnili na direkciji.

Tudi v Mežiški dolini potekajo večja dela na državnih cestah. Na Prevaljah prenavljajo cesto in urejajo pločnike ter kolesarsko stezo v dolžini slabega kilometra med križiščema Spar in Na Fari. Pogodbena vrednost del je 1,3 milijona evrov, za ureditev komunalne infrastrukture pa je sofinancer prevaljska občina v znesku 427.000 evrov.

Medtem ko naj bi na Prevaljah dela zaključili letos, pa ta še do predvidoma začetka leta 2020 ne bodo končana na cesti Mežica-Črna na Koroškem. Tam so rekonstrukcijska dela na skoraj šest kilometrov ceste razdeljena na tri etape, pogodbena vrednost del pa je 5,3 milijona evrov.