c S
Na nekdanjem pogorišču v Gorenje Surovini v Mariboru nova hala 30.07.2018 07:29 Maribor, 29. julija (STA) - Pet let po požaru v obratu podjetja Gorenje Surovina v Mariboru ni vidnih posledic. Tam, kjer je bilo pogorišče, stoji nova hala, delo pa teče naprej. Kot izpostavlja direktor Jure Fišer, požarni varnosti danes posvečajo še dodatno pozornost.

"Že pred požarom leta 2013 je naše podjetje izvajalo različne ukrepe v smeri preprečevanja oziroma zaščite pred tovrstnimi dogodki, ne samo tistih, ki nam jih nalaga aktualna zakonodaja. Ne glede na to pa je po skupku vseh okoliščin vseeno prišlo do požara večjih razsežnosti. Takšna nesreča zaznamuje podjetje in vse, ki so vključeni v reševanje trenutne in poznejše situacije, ki jo je požar povzročil, zato požarni varnosti danes posvečamo še dodatno pozornost," je za STA povedal Fišer.

Požar je izbruhnil sredi vročega nedeljskega dne 21. julija 2013 v hali za predelavo plastike in papirja na Teznu in se nato razširil še na deponijo. Gasilci so ga uspeli pogasiti šele nekaj dni pozneje, nekateri so morali zaradi izpostavljenosti dimu in visokim temperaturam poiskati zdravniško pomoč. Na kraju dogodka je bilo slišati več detonacij, k sreči pa ni bilo poškodovanih.

"Kljub temu da je bil požar precej obsežen, je bil po zaslugi že takrat ustreznih požarnih ukrepov ter izredno dobrega posredovanja gasilcev omejen. Tako danes na delu poslovne enote, kjer je bilo pogorišče, stoji nova hala, preostali del poslovne enote pa po nujnih vzdrževalnih delih, ki so bili potrebni takoj po požaru, normalno obratuje," je povedal Fišer.

Požar je podjetju povzročil več milijonov evrov škode, ki so jo večinoma dobili povrnjene od zavarovalnice. O točni številki direktor ne želi govoriti, je pa jasno, da je dogodek vplival na poslovanje podjetja. "Ker je do požara prišlo na naši največji poslovni enoti, s poslovanjem katere so povezane vse ostale poslovne enote po Sloveniji, je bil takoj po požaru vpliv precejšen. Ustavitev proizvodnje je namreč vplivala na obseg poslovanja naših drugih enot," je dejal.

Izhajajoč iz poročila nacionalnega forenzičnega laboratorija je bil vzrok za požar tehnične narave, in sicer kratek stik na napajalnem kablu. Zagorelo je v hali, kjer so predelovali električno in elektronsko opremo, ki je tudi v celoti zgorela.

O možnosti ponovitve je po ocenah Fišerja težko razpravljati. "Gorenje Surovina je imela v trenutku nastanka požara opravljene vse zakonsko predpisane preglede in vzdrževanja elektroinštalacij in naprav, vse predpisane ukrepe s področja varstva pred požarom, preventivne ukrepe - videonadzor hale ter 24-urno fizično varovanje lokacije. Pa je do požara prišlo ne glede na vse navedeno," je pojasnil.