c S
Več sindikatov za boljše rešitve pri otroški srčni kirurgiji 27.07.2018 14:03 Ljubljana, 27. julija (STA) - Več sindikatov, ki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana združuje več kot 5000 od skupno 8000 zaposlenih, z zaskrbljenostjo spremlja reševanje problematike otroške srčne kirurgije. Izražajo upanje, da bo politika znova premislila zadevo in čim prej našla boljše rešitve.

V prostorih UKC Ljubljana naj bi "kot neke vrste tumor" nastal nov javni zavod, Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, ki naj bi nekaterim zaposlenim dal drage podjemne ali druge pogodbe in tako zaobšel sistem plač v javnem sektorju, hkrati pa dobival vso podporo podpornih služb UKC Ljubljana, so v izjavi navedli Sindikat Kliničnega centra Ljubljana, Sindikat podpore UKC - Sindikat zdravstva Slovenije, enota UKC Ljubljana Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat sevalcev Slovenije pri sindikalni konfederaciji Pergam in Florence - sindikat medicinskih sester pri Pergamu.

Zanima jih, zakaj je treba ustanavljati nov pravni subjekt za opravljanje dejavnosti, ki jo je že izvajal UKC Ljubljana, ob dejstvu, da naj bi podporne storitve inštituta in prostore zagotavljal UKC Ljubljana in da gre pri inštitutu za javni zavod s področja zdravstva, ki ga zavezujejo enaki predpisi s področja delovanja javnih zavodov, javnih naročil in plač.

Verjamejo, da je predsednik sveta nacionalnega inštituta Igor Gregorič prava oseba, ki lahko vnese stabilnost v program, da se zaposli sposoben kader in opravlja najtežje posege. A to bi se lahko zgodilo v UKC Ljubljana in ne bi bilo treba vznemirjati javnosti z ad hoc rešitvami, ki niso domišljene, menijo.

Takšna zgodba bi po njihovi oceni pomenila razkroj javnega zdravstva in posledično dražje storitve za vse državljane in državljanke, prav tako pa tudi izgubo pomena UKC Ljubljana kot vrhunskega centra za izobraževanje in strokovno izpopolnjevanje.

Izrazili so upanje, da ima politika razum in voljo, da bi zadeve ponovno premislili in čim prej našli rešitve. Zmeda z ustanovitvijo posebnega inštituta in vsiljevanje nedorečenih rešitev bi povzročila še več preglavic predvsem na škodo tistih, ki morajo biti prva skrb pri iskanju dolgoročnih rešitev za program, so zapisali.

Ministrstvo za zdravje je na podlagi dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki so začele veljati 19. julija, izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev tujemu otroškemu kardiologu, ki bo delal v UKC Ljubljana. V postopku pa so tudi dovoljenja za zdravnike, ki bodo delali v nacionalnem inštitutu.