c S
Počivalšek podpisal dogovora za razvoj posavske in osrednjeslovenske regije 27.07.2018 13:11 Ljubljana, 27. julija (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je s predstavniki posavske in osrednjeslovenske razvojne regije danes podpisal dodatna dogovora za razvoj regij. V posavski regiji bo z evropskimi sredstvi in iz državnega proračuna sofinanciranih 12 projektov, v osrednjeslovenski pa 17 projektov.

Počivalšek je danes v Ljubljani podpisal osmi in deveti dogovor za razvoj regije v okviru drugega poziva. V okviru prvega poziva za razvoj regij je bilo z evropskimi sredstvi sofinanciranih za nekaj čez 100 milijonov evrov projektov, v okviru drugega poziva pa bo skupaj podpisanih za 419 milijonov evrov projektov. "Gre za velik posel," je ocenil minister.

S predstavniki posavske razvojne regije je Počivalšek novembra lani podpisal dogovor, vreden 4,5 milijona evrov, s tremi projekti, danes pa so ga nadgradili še z dogovorom, ki vsebuje 12 projektov, vrednih 24,04 milijona evrov (20,62 milijona evrov bo evropskih sredstev in državnega proračuna).

Dva projekta sta namenjena podpori podjetništvu, pet komunalni opremljenosti in čiščenju voda in pet vzpostavitvi kolesarskih povezav. "Verjamem, da boste projekte realizirali," je ob podpisu dejal Počivalšek.

Predsednik posavskega razvojnega sveta in brežiški župan Ivan Molan je ob tem ocenil, da gre za pomembne projekte za posavsko regijo, ki je ena najmanjših. "Gre za podjetniške projekte in projekte s kolesarskimi cestami, ki so zelo pomembne za razvoj turizma. Posavje je namreč močno povezano s turizmom, ki mu bodo dale kolesarske ceste dodaten zagon," je izpostavil.

S predstavniki osrednjeslovenske razvojne regije pa je Počivalšek podpisal dogovor, ki prinaša 17 novih projektov v vrednosti 55 milijonov evrov - od tega je 31 milijonov evrov zagotovljenih iz evropskih sredstev in proračuna. Že lani oktobra so sicer podpisali dogovor o financiranju enega projekta, vrednega 17,8 milijonov evrov.

Projekti bodo namenjeni spodbujanju podjetništva in ustanavljanju novih podjetij, spodbujanju urbane mobilnosti z vzpostavljanjem kolesarskih povezav, vlaganju v vodni sektor in varstvo biotske raznovrstnosti. Sofinanciran bo tudi demonstracijski projekt sistema brezžičnega indukcijskega polnjenja avtobusov.

Po besedah predsednika razvojnega sveta ljubljanske urbane regije Metoda Roperta gre za bistveno večji in ambicioznejši dogovor, z velikim naborom projektov. Usklajevanje projektov je bilo, kot je dodal, zahtevno, vendar pa so se uspeli uskladiti glede večine projektov, šest pa jih je še v usklajevanju.

Počivalška v prihodnje čakajo še podpis dogovorov z vzhodnoslovensko in primorsko-notranjsko regijo, ki sta obe imeli že v okviru prvega podpisa nekaj sofinanciranih projektov, in pa celoten dogovor z obalno-kraško regijo, ki pa v okviru prvega poziva ni sodelovala.