c S
Sindikat brniških gasilcev in vodstvo Fraporta Slovenija podpisala aneks h kolektivni pogodbi 27.07.2018 11:11 Brnik, 27. julija (STA) - Sindikat poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodni sindikat Aerodrom Ljubljana sta s poslovodstvom družbe Fraport Slovenija ta teden podpisala aneks h kolektivni pogodbi. Kot so sporočili sindikati, bodo vsebino dogovora, na katerem temelji aneks, predstavili na torkovi novinarski konferenci.

Sindikata sta aprila na Letališču Jožeta Pučnika pripravila protestni shod zaposlenih v Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, in njihovih podpornikov. Na njem so znova opozorili na kršitve pravic delavcev, ki pa jih je vodstvo družbe odločno zanikalo.

Zbrani na protestnem shodu so s transparenti sporočali, da gre letalski promet gor, njihove pravice pa dol, da imajo dovolj obljub, da njihovi sodelavci odhajajo in da njihove zahteve, med katerimi je vsakoletno usklajevanje plač z inflacijo, predstavljajo manj kot odstotek dobička družbe.

Sekretar Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije David Švarc je takrat pojasnil, da kljub trudu predstavnikov obeh sindikatov, da se vendarle sklene dogovor, s katerim se ne bi poseglo v pravice zaposlenih, Fraport Slovenija ni bil pripravljen niti na najmanjši kompromis. "Protestni shod smo organizirali, ker je poslovodstvo ob grobih posegih v naše pridobljene pravice enostavno zaključilo pogajanja," je poudaril.

V vodstvu Fraporta Slovenija so takrat vse očitke gasilskega sindikata zavrnili in dodali, da so zadeve v novi podjetniški kolektivni pogodbi urejene enako kot v prejšnji. Znova so poudarili, da nova pogodba delavcem zagotavlja celo višje plače in vsakoletni dvig plač za 0,8 odstotka. Nadgradili so tudi sistem napredovanj, so še pojasnili ob aprilski stavki.