c S
Evropske borze uvodoma v zelenem 27.07.2018 10:48 London/Frankfurt/Pariz, 27. julija (STA) - Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja gibljejo v zelenem. Vlagatelji so še naprej optimistični zaradi dogovora med EU in ZDA, ki naj bi vsaj začasno umiril trgovinske napetosti, obenem pa premlevajo četrtkove odločitve sveta Evropske centralne banke (ECB)

Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta na sredinem srečanju v Beli hiši dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU. Skupaj naj bi si med drugim prizadevali v smeri ničelnih carin na industrijske izdelke, unija pa naj bi uvozila več ameriških soje in utekočinjenega plina.

Svet ECB pa skladno s pričakovanji v četrtek ni spremenil denarne politike, potem ko je junija nakazal začetek umika iz programa za odkupovanje obveznic. Ključna obrestna mera v evrskem območju tako ostaja nespremenjena pri nič odstotkih, tam pa naj bi ostala še čez poletje prihodnje leto.

Okoli 10.30 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,23 odstotka nad izhodiščem. Indeks FTSE 100 v Londonu se je zviševal po 0,22-odstotni stopnji, frankfurtski DAX po 0,18-odstotni, CAC 40 v Parizu pa po 0,10-odstotni. V zelenem sta tudi osrednja indeksa na borzi na Dunaju in v Zürichu.

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1652 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,09 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1716 dolarja.

Azijske borze so sklenile neenotno. V Tokiu je Nikkei 225 pridobil 0,56 odstotka, v Sydneyju All Ordinaries 0,85 odstotka, v Seulu Kospi 0,26 odstotka, v Hongkongu pa Hang Seng 0,08 odstotka. V Šanghaju je SSE Composite medtem izgubil 0,30 odstotka, v Singapurju STI 0,27 odstotka, v Sydneyju pa All Ordinaries 0,21 odstotka.