c S
Nissan zaradi rasti cen surovin in neugodnih tečajnih gibanj z nižjim dobičkom 26.07.2018 14:44 Jokohama, 26. julija (STA) - Japonski avtomobilski velikan Nissan je v prvih treh mesecih poslovnega leta ustvaril 115,8 milijarde jenov (okoli 892 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 14 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so upadli za 1,6 odstotka na 2720 milijard jenov. Dobičkonosnost so oklestile višje cene surovin in neugodna tečajna gibanja.

Drugi največji japonski proizvajalec avtomobilov je po svetu prodal 1,31 milijona vozil, kar je tri odstotke manj kot v tem obdobju lani.

Na domačem trgu je prodaja malenkost upadla, za okoli desetino pa je nazadovala na ameriškem trgu. Na drugi strani se je približno za toliko povečala v Evropi, na Kitajskem pa je šla navzgor za sedem odstotkov.

Kot je ob objavi poslovnih izidov dejal Nissanov podpredsednik Joji Tagawa, so v podjetju skušali optimizirati stroške, a to ni bilo dovolj, da bi odtehtalo za rast cen surovin in negativne učinke gibanja tečaja jena. To sta bila ključna dejavnika za padec dobička in prihodkov.

Ob tem je Tagawa zatrdil, da je bil učinek ameriških carin na jeklo in aluminij ter groženj z uvedbo carin na osebne avtomobile minimalen.

Nissan je ohranil napoved za celotno leto. Čisti dobiček naj bi tako dosegel okoli 500 milijard jenov, prihodki pa 12.000 milijard jenov.