c S
Peti blok Teša bo v omrežje predvidoma sinhroniziran v prvi polovici avgusta 25.07.2018 13:59 Šoštanj, 25. julija (STA) - Peti blok Termoelektrarne Šoštanj bo po končani revitalizaciji v omrežje predvidoma sinhroniziran v prvi polovici avgusta, so za STA pojasnili v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). S ponovnim zagonom tega 345-megavatnega bloka bo končana ekološka sanacija in revitalizacija, ki se je začela 1. septembra lani.

Z ekološko sanacijo bodo bistveno zmanjšani izpusti dimnih plinov iz petega bloka, ki bodo v primerjavi z nedavno zaustavljenim četrtim blokom za 50 odstotkov nižji pri izpustih žveplovega dioksida, za 60 odstotkov manjši pri dušikovih oksidih in za 80 odstotkov manjši pri izpustih prašnih delcev.

"Termoelektrarna Šoštanj tako s konkretnimi ukrepi, kot sta trajna ustavitev zastarelega četrtega bloka in ekološka sanacija petega bloka, prispeva k čistejšemu okolju v Šaleški dolini," so zapisali v HSE.

Sinhronizacija revitaliziranega petega bloka na omrežje je bila sicer predvidena za konec tega meseca, zdaj pa so to nekoliko zamaknili. Revitalizacija je stala okoli 10,5 milijona evrov. Po načrtu naj bi blok 5 obratoval do leta 2030, primarno pa bo obratoval blok 6, ki je bil v remontu od maja do začetka julija.