c S
Santander v drugem četrtletju s padcem dobička 25.07.2018 13:59 Madrid, 25. julija (STA) - Španska Banco Santander je v drugem četrtletju zabeležila 1,7 milijarde evrov čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot v enakem lanskem obdobju. V največji banki v območju z evrom po tržni kapitalizaciji padec pripisujejo visokim stroškom zaradi prestrukturiranja in učinkom valutnih nihanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V drugem letošnjem trimesečju je imel Santander zaradi prestrukturiranj 300 milijonov evrov stroškov, so zapisali v banki. Ti so nastali predvsem zaradi prestrukturiranja banke Popular, ki jo je Santander prevzel junija 2017.

V poslovnem poročilu so padec dobička pripisati tudi učinkom nihanja valut, predvsem v Braziliji in Veliki Britaniji.

Izvršna predsednica banke Ana Botin je dejala, da je banka kljub močnim izzivom na valutnem trgu v drugem četrtletju zabeležila rast. V prvi polovici leta so namreč zabeležili 3,7 milijarde evrov čistega dobička, kar je štiri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju.

V Braziliji, kjer banka ustvari več kot četrtino celotnega dobička, se je čisti dobiček v prvem polletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem okrepil za šest odstotkov. V Veliki Britaniji pa je čisti dobiček zaradi močne konkurence v prvih šestih mesecih leta padel za 14 odstotkov, še poroča AFP.