c S
Ryanairovo kabinsko osebje vztraja pri stavki 25.07.2018 10:08 Dublin, 25. julija (STA) - Kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair bo danes izvedlo v začetku meseca napovedano stavko, s katero želi doseči višje plače in izboljšanje delovnih pogojev. Za stavko so se dogovorili sindikati iz Belgije, Italije, Portugalske in Španije. V Italiji naj bi stavkali tudi v četrtek, poročajo tuje agencije.

Prevoznik je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zaradi stavke odpovedal 300 letov. Pred dnevi je sicer napovedal odpoved 600 letov, kar naj bi skupno prizadelo okoli 50.000 potnikov.

Napoved stavke so zadnji potrdili španski sindikati, ki so se ta teden še pogajali z vodstvom družbe, a neuspešno. Sindikata USO in Sitcpla sta po torkovih štiriurnih pogajanjih sporočila, da je stavka neizogibna.

Posledice stavke so po navedbah dpa trenutno še nejasne. Neznanka je predvsem število stavkajočih v Italiji.

Sindikati zahtevajo, da letalski prevoznik zaposlene zaposli skladno z zakonodajo države, v kateri delajo, in ne irsko zakonodajo. Prav tako zahtevajo, da Ryanair sindikate prizna kot reprezentativne. Doslej so to namreč storili le za sindikate v Veliki Britaniji in Italiji.

V podjetju so pojasnili, da je postopek pogajanj na manjših trgih počasnejši. Pričakujejo, da se bodo stavke nadaljevanje tudi v času vrhunca poletnih počitnic, pri čemer so poudarili, da niso pripravljeni poklekniti pred nerazumnimi zahtevami, ki bi ogrozile nizke cene ali učinkovit poslovni model.

Zaposlenim so pred časom zagrozili tudi z odpuščanji v primeru ponavljajočih se stavk, a sindikati zatrjujejo, da jih to ni prestrašilo. "Iskreno povedano je ta grožnja povsem v Ryanairovem slogu, a nas niti najmanj ne straši," je tik pred začetkom torkovih pogajanj na novinarski konferenci v Madridu dejala predsednica sindikata Sitcpla Monique Duthiers.