c S
Sindikalistu Hogetu izredna odpoved 24.07.2018 14:31 Lož, 24. julija (STA) - Sindikalist Aleš Hoge je prejel izredno odpoved pogodbe o delovnem razmerju, so za STA potrdili tako Hoge kot v Kovinoplastiki Lož. V podjetju postopek utemeljujejo z več kršitvami pogodbenih obveznosti, obenem pa poudarjajo, da vodstvo družbe podpira delovanje sindikata in sveta delavcev. Hoge se bo danes sestal z vodstvom sindikata Skei.

V Kovinoplastiki Lož so za STA potrdili, da so Hogeta odpustili, in navedli, da je sindikalist prejel izredno odpoved pogodbe o delovnem razmerju, ker je kršil pogodbene obveznosti. "Ko bi moral opravljati sindikalno dejavnost, je delil predvolilno gradivo, hodil po nakupih in šel na morje. Ko ga je vodstvo podjetja soočilo z ugotovljenimi kršitvami, je organiziral nezakonito stavko," so med drugim zapisali.

Prvemu vabilu na zagovor se Hoge ni odzval, po drugem pozivu pa se je udeležil zagovora, vendar na vprašanja ni bil pripravljen odgovarjati, so še navedli v Kovinoplastiki.

Ob tem so poudarili, da vodstvo podjetja podpira delovanje sindikata in sveta delavcev ter se je s predstavniki zaposlenih pripravljeno pogovarjati o standardu zaposlenih in o tem, kako izboljšati varnost ter počutje na delovnih mestih. Med drugim so navedli, da se je, odkar ima podjetje novega lastnika, dvakrat povišal znesek izplačanega regresa, zaradi izboljšanja uspešnosti poslovanja so zaposleni prejeli božičnico, bilo je tudi večje število napredovanj. Kot napovedujejo, bodo skladno z možnostmi in rezultati podjetja postopno višali plače, izplačevali dodatke in izredna izplačila ter izplačila za poslovno uspešnost.

Tudi Hoge je za STA potrdil, da je proti njemu stekel postopek izredne odpovedi, ki naj bi postala efektivna z 20. avgustom. Časovnica dogajanja je po njegovem načrtovana, saj je zdaj čas kolektivnega dopusta in tako ne more na sedež družbe. Danes se bo Hoge sicer sestal z vodstvom sindikata Skei Slovenije glede nadaljnjih korakov.

V Skei so danes v sporočilu za javnost spomnili, da se je delodajalec Hogeta lotil z detektivom in je dokaze zbiral z neposrednim nadzorom gibanja zaposlenega v času, ko je ta opravljal delo za potrebe sindikata. "V konkretnem primeru gre za poseg v osebno življenje delavca, sindikalista pri čemer smo prepričani, da gre za poseg tako v ustavno pravico do zasebnosti kot v ustavno pravico do sindikalne svobode in organiziranja," so še opozorili.

Za četrtek so v sindikatu sklicali tudi novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili konkreten Hogetov primer ter medije seznanili s podobnimi primeri in predlogi zahtev za spremembo zakonodaje zaradi učinkovite zaščite sindikalnih zaupnikov.

Vodstvo Kovinoplastike Lož je nedavno sprožilo postopek izredne odpovedi predsedniku sveta delavcev Hogetu, ki je obenem tudi podpredsednik sindikata Skei. Vse očitke glede kršitev obveznosti iz delovnega razmerja je Hoge v zadnjih tednih odločno zanikal in kot pravi razlog za potezo delodajalca izpostavil svoja sindikalna prizadevanja. Hogeta so zaposleni in člani sindikata tudi javno podprli.