c S
Vestagerjeva zadovoljna z rezultatom glede NLB 24.07.2018 15:45 Bruselj, 24. julija (STA) - Evropska komisija je zadovoljna z rezultatom pogovorov o prodaji NLB, je danes v Bruslju povedala evropska komisarka Margrethe Vestager. "Da, zadovoljni smo tako s sodelovanjem z oblastmi kot tudi z doseženim rezultatom," je komisarka odgovorila na vprašanje STA, ali je zadovoljna z odločitvami Slovenije v povezavi z NLB.

"Smo v procesu finaliziranja odločitve," je še povedala komisarka. Na vprašanje, kdaj bo komisija sprejela odločitev, pa ni odgovorila. Ta se sicer pričakuje v tem ali prihodnjem tednu.

Od komisije se pričakuje odločba o spremembi zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država do konca 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca 2019.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, presenečenj glede odločitve Bruslja ne pričakuje, saj so se s komisijo usklajevali.

Vlada je spremenjene zaveze v Bruselj poslala 13. julija in ministrica pričakuje, da bo komisija postopala zelo hitro. "Glede na to, da govorimo o odločitvi kolegija Evropske komisije, formalni postopek običajno traja okrog 14 dni," je pojasnila v pogovoru za STA.

Evropska komisija je konec januarja sprožila poglobljeno preiskavo, saj Slovenija do konca leta 2017 ni izpeljala vmes enkrat že spremenjene zaveze o delni privatizaciji NLB.

Slovenija je komisiji decembra lani predlagala spremembe zaveze, a je ta izrazila dvom, da so te kljub predlaganim alternativnim ukrepom enakovredne prvotni prodajni zavezi. Ljubljana je Bruslju sicer predlagala, da bi del banke prodala letos, postopek do prodaje 75 odstotkov minus eno delnico pa dokončala v prihodnjem letu.

Na podlagi tega so nato potekala pogajanja o določitvi konkretnega roka in kompenzacijskih ukrepih. Med izravnalnimi ukrepi naj bi podaljšali del omejevalnih ukrepov, ki za banko veljajo že sedaj. To so neodvisno korporativno upravljanje, omejitve poslovanja, prepoved prevzemov.

NLB se je že morala umakniti iz nekaterih nestrateških dejavnosti, v primeru podaljševanja zavez bi morala še zmanjšati obseg poslovanja doma, ne brezpogojno pa bi se morala posloviti tudi od zavarovalnice NLB Vita.

S postopki za privatizacijo banke sicer ni treba čakati na odločitev Bruslja, ti lahko stečejo že zdaj. Vlada je namreč kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) upravi holdinga naložila, naj ponovno začne postopke za prodajo NLB.

Zadnja formalnost pred novim uradnim začetkom prodaje je bil sicer sprejem zakona o zaščiti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB.