c S
Skoraj pol milijona evrov za kolesarsko omrežje v Velenju 24.07.2018 12:54 Velenje, 24. julija (STA) - Mestna občina Velenje je na razpis ministrstva za infrastrukturo uspešno prijavila projekt ureditve 13 manjkajočih kolesarskih povezav v vzhodnem delu mesta. Od ministrstva je namreč prejela sklep o dodelitvi nepovratnih sredstev v višini dobrih 485.000 evrov. Gre za kohezijska in sredstva države, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Občina bo s pomočjo pridobljenih sredstev izvedla ureditev 13 manjkajočih kolesarskih povezav, s katerimi bo povezala kolesarsko omrežje vzhodnega dela mesta od križišča z regionalno cesto proti Slovenj Gradcu pri tovarni plastike v Šaleku do mestnega stadiona oz. Medpodjetniškega izobraževalnega centra ob Škalskem jezeru.

Občina že pripravlja razpis za izvedbo javnega naročila za dopolnitev kolesarske mreže v mestu, da bi lahko z deli začeli že letos, glavnina projekta pa bo izvedena v letu 2019.

Kot navajajo na občini, je kolesarjenje poleg pešačenja v vrhu celovite prometne strategije velenjske občine, saj ima mesto z razmeroma kratkimi razdaljami med različnimi deli skoraj idealno zasnovo za trajnostno mobilnost.

Na občini so prepričani, da bodo z gradnjo varne infrastrukture za kolesarje bistveno povečali uporabo koles po zgledu večjih evropskih mest in tako pospešili trajnostno mobilnost.

V sklop ukrepov trajnostne mobilnosti v Velenju sodi tudi brezplačni mestni prevoz, imenovan Lokalc, ki je v Velenju na voljo že desetletje. Občani ga po navedbah občine zelo pogosto uporabljajo.