c S
PSA z rekordnim polletnim dobičkom 24.07.2018 11:19 Pariz, 24. julija (STA) - Francoski avtomobilski proizvajalec PSA je poročal o rekordnem polletnem dobičku, ki se je ustavil pri 1,48 milijarde evrov. Dobre rezultate v podjetju pripisujejo predvsem preobratu v poslovanju Opla, ki ga je PSA prevzel lani. Po objavi poslovnih rezultatov so delnice podjetja na pariški borzi poskočile za 9,5 odstotka.

Kot prvega moža PSA Carlosa Tavaresa povzema francoska tiskovna agencija AFP, se je dobiček po prvih šestih mesecih ustavil 18 odstotkov višje kot v enakem lanskem obdobju. Tavares je rezultate med drugim pripisal dobri prodaji vozil Peugeot, Citroen ter nižjim stroškom.

V sporočilu je PSA izpostavil še 40,1-odstotno rast prihodkov od prodaje, ki so se ustavili pri 38,6 milijarde evrov. Prvo polovico leta 2018 je Tavares označil za "kar zanimivo obdobje", rezultati pa so po njegovi oceni pokazali, da se je družba sposobna spopasti z vsakim izzivom.

PSA je v šestih mesecih prodal rekordnih skoraj 2,2 milijona vozil po vsem svetu. Prvi mož PSA se je dotaknil še Irana, od koder se podjetje umika zaradi tveganj, ki ga prinašajo sankcije ZDA proti tej državi. PSA je lani v Iranu prodal 445.000 vozil, kar pomeni, da gre za enega največjih trgov podjetja.

Kot je pojasnil, se PSA osredotoča na druge trge. Tako v Evropi pričakujejo stagnacijo, v Latinski Ameriki pričakujejo štiriodstotno rast, v Rusiji 10-odstotno in na Kitajskem dvoodstotno rast trga.