c S
Za povezavo izobraževanja s potrebami trga dela 21,4 milijona evrov 24.07.2018 09:30 Ljubljana, 24. julija (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program Povezava sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela v letih 2018-2022. Za izvedbo programa bo namenjenih 21,4 milijona evrov, so sporočili iz omenjene vladne službe.

Evropski socialni sklad bo k celotnemu znesku prispeval 17,2 milijona evrov, dobrega 10,8 milijona v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija in nekaj več kot 6,3 milijona v kohezijski regiji Zahodna Slovenija, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Cilj programa je sicer uvajanje izobraževalnega sistema v srednje poklicne in višje strokovne šole, ki je bolj prilagojen potrebam trga dela in zagotavlja lažji ter hitrejši prehod mladih v zaposlitev.

Preko nadaljevanja izvajanja uveljavljenih modelov in uvedbe novih modelov praktičnega usposabljanja v šolah se bo krepilo sodelovanje delodajalcev in socialnih partnerjev v izobraževalnem procesu. Tako se bo po oceni vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko zagotovilo večjo vključenost delodajalcev v izobraževalni sistem.

Kakovostno poklicno izobraževanje bo pritegnilo tudi več mladih k vpisu v programe poklicnega in strokovnega izobraževanja, so izpostavili.

V okviru programa bodo uvedeni novi modeli poklicnega izobraževanja z večjim deležem praktičnega usposabljanja z delom. Eden izmed njih je vajeniška oblika izobraževanja, kjer se udeleženec vsaj 50 odstotkov časa trajanja izobraževalnega program praktično usposablja z delom v podjetjih, ter šolska oblika izobraževanja, v kateri se udeleženci praktično usposabljajo z delom.