c S
Jeklarji v družbi Štore Steel za 10. avgust napovedali celodnevno stavko 24.07.2018 07:29 Štore, 23. julija (STA) - V družbi Štore Steel po več krogih pogajanj stavkovnega odbora in vodstva podjetja do dogovora ni prišlo, zato so jeklarji danes napovedali celodnevno stavko za 10. avgust, to je nekaj dni po kolektivnem dopustu, so sporočili iz Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS). Bistvo stavkovne zahteve jeklarjev je 23-odstotni dvig dodatka za pogoje dela.

Stavka bo potekala od petka, 10. avgusta, od 6. ure do sobote, 11. avgusta, do 6. ure zjutraj, je za STA povedal predsednik KSS Gvido Novak. Stavkovni odbor se bo sestal v tednu pred stavko in se dogovoril o organizacijskih podrobnostih stavke, ki jih bodo predvidoma predstavili tudi na novinarski konferenci.

Kot navajajo v KSS, do dogovora ni prišlo predvsem zato, "ker sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer pogajala očitno brez pooblastil za pogajanja", saj dosežen dogovor z njima na naslednjih pogajanjih ni več veljal.

Kot pojasnjujejo v sindikatu, je "po že skoraj doseženem dogovoru z direktorjema podjetje že dogovorjeno dvakrat preobrnilo v celoti, kot da zavlačujejo in se iz stavkajočih norčujejo. Stavkajoči se ob tem sprašujejo, kdo sploh vodi podjetje, če ne glavni in tehnični direktor".

"Podjetje je dvakrat že dogovorjeno dobesedno povozilo in vedno znova prihajalo z novimi oblikami in nižjim dvigom plač, kot je že bil dogovorjen. Stavkovna zahteva je dvig plač jeklarjev zaradi težkih pogojev dela in s tem doseganje diferenciacije do ostalih zaposlenih v podjetju Štore Steel," je še pojasnil Novak. Prvotna zahteva je bila 25-odstotni dvig količnika za pogoje dela, po zadnjem približevalnem predlogu pa je stavkovna zahteva 23-odstotni dvig količnika.

V vodstvu podjetja Štore Steel pa dogajanje v zvezi zahtevami in napovedano stavko delavcev jeklarne vidijo povsem drugače kot sindikat KSS. "Glavni problem pri pogajanjih vidimo v nepoznavanju našega plačilnega sistema in vztrajanju stavkovnega odbora pri nerazumljivo visokih in diskriminatornih zahtevah," je za STA v pisnem pojasnilu navedlo vodstvo podjetja Štore Steel.

Ob tem vodstvo navaja, da je bil KSS 8. maja obveščen, da se podjetje strinja s pričetkom pogajanj s sindikati, a je pozneje zaradi odklonilnega stališča KSS pogajanja nadaljevalo in tudi zaključilo s Sindikatom kovinske in elektroindustrije. Tudi podpis novega aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi je sindikat KSS zavrnil, navaja vodstvo.

"Spremembe in zvišanje plač, ki vključujejo splošen dvig osnovnih plač za sedem odstotkov, dvig vseh količnikov pogojev dela za 30 odstotkov ter vzpostavitev dodatnega, 40 odstotkov višjega količnika pogojev dela za najbolj obremenjene zaposlene, kar je namenjeno predvsem zaposlenim v jeklarni, so začeli veljati s 1. junijem letos. Z omenjenim kompromisnim dogovorom smo se hkrati zahtevam stavkovnega odbora po 25-odstotnem dvigu plač v obratu jeklarna približali za več kot polovico," dogovorjeno pojasnjuje vodstvo družbe.

Bruto plača za junij, izplačana julija, se je tako za delavce jeklarne do VI. tarifnega razreda, brez vodstva obrata, že povečala za 174 evrov bruto in je povprečno znašala 1817 evrov brez nadurnega dela, navaja vodstvo. Dodaja še, da bodo v skladu z decembra 2017 podpisanim sporazumom vsi zaposleni decembra prejeli še variabilni del plače. Ta bo glede na oceno letošnjega poslovnega rezultata znašal 1790 evrov bruto na zaposlenega oz. 1400 evrov neto.

V zadnjem predlogu stavkovnemu odboru prejšnji teden je bilo vodstvo pripravljeno na račun dodatka za pogoje dela še povečati plačo za 40 evrov bruto, a "so v stavkovnem odboru zaradi lastnih interesov to zavrnili in napovedali novo stavko", je še zapisalo vodstvo.

Jeklarji pa so odločni, da gredo do konca in če bo treba, bodo po celodnevni stavki nadaljevali s stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev v celoti, napovedujejo.

Po navedbah KSS imajo zaposleni v jeklarni dovolj težavnega dela "za mizerno plačo", medtem ko njihovi sodelavci v drugih obratih zaslužijo enako ali celo več, njihovo delo glede pogojev dela pa da je dosti lažje in ni primerljivo s težkim delom jeklarjev.

V jeklarni je konec junija že potekala kratka opozorilna stavka, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 155 zaposlenih v jeklarni. Vseh zaposlenih v podjetju pa je 550.