c S
Na kratko iz gospodarstva 24.07.2018 07:29 Ljubljana, 23. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Petrol bi lahko še to jesen dobil novega pomembnega solastnika, je poročal spletni portal Siol. To naj bi postala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki naj bi se o nakupu časa pogajala s slovaško-češko finančno skupino J&T, ki ima trenutno 12,8 odstotka delnic Petrola. Za delnico Petrola naj bi ponujali 315 evrov, kar je 43 evrov manj od trenutnega enotnega tečaja na Ljubljanski borzi.

Družba Postojnska jama, največji lastnik družbe Certa holding, ki ima posredno prek podjetja Certa v lasti Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučarskim središčem, 85,52 odstotka kobariškega podjetja TIK, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo, ter četrtinski delež v tovarni elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno, je po pisanju časnika Finance od enega pomembnejših manjšinskih delničarjev Stanislava Eržena kupila še sedem odstotkov delnic Certe holding. Njen delež v družbi se je tako zvišal na 67,55 odstotka, dodatnih nekaj manj kot deset odstotkov pa je pred časom prodala finančnemu skladu Alfi, ki združuje denar več slovenskih vlagateljev. Pred dnevi je Postojnska jama, ki je v lasti znanega podjetnika Marjana Batagelja, 10 odstotkov delnic že kupila od drugega največjega posamičnega lastnika Jožefa Močnika.

Uprava družbe Salus je na rednem zasedanju potrdila strategijo skupine Salus za obdobje 2018-2022, ki so jo že obravnavali in potrdili tudi nadzorniki, so iz družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze. Kot je razvidno iz povzetka strategije, je ključna strateška usmeritev skupine vsako leto doseči petodstotno rast dobička iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA). To nameravajo uresničiti z distribucijo farmacevtskih izdelkov in storitev do kupcev in dobaviteljev v Sloveniji in jugovzhodni Evrope, in sicer s kakovostno in stroškovno učinkovito izvedbo, digitalizacijo ter zavzetimi zaposlenimi.

Okrožno sodišče v Celju je sklenilo, da bodo blagovno znamko Polzela in zaloge gotovih izdelkov stečajnega dolžnika skušali prodati na javni dražbi z zviševanjem izklicne cene. Ta znaša dobrih 389.000 evrov. Premoženje se prodaja skupaj kot nedeljiva celota, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo krškega okrožnega sodišča, ki nalaga spremembo sklepa skupščine Term Čatež iz avgusta 2014. Po prvotnem sklepu se je bilančni dobiček razporedil v preneseni dobiček, sodišče pa je družbi nato naložilo izplačilo dividende delničarjem v višini enega evra bruto na delnico. Rok za izplačilo je 60 dni po pravnomočnosti sodbe, torej od 26. junija, je razvidno iz objave Term Čatež na spletnih straneh Ljubljanske borze.