c S
Evropske borze s padci; nafta dražja, evro cenejši 24.07.2018 07:29 London/Frankfurt/Pariz, 23. julija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali, prav tako je upadla vrednost evra. Razlog analitiki vidijo v zaostrovanju trgovinskih in valutnih vojn. Cene nafte so se medtem zvišale.

Na finančne trge še naprej najbolj odločilno vpliva ameriški predsednik Donald Trump. Ta je konec prejšnjega tedna EU in Kitajsko obtožil manipuliranja z valutnimi tečaji. Območje z evrom in Peking po njegovem prepričanju umetno znižujeta svoji valuti, da bi bilo njuno blago na mednarodnih trgih bolj konkurenčno kot ameriško. Poleg tega je opozoril na tamkajšnje nizke obrestne mere, medtem ko se v ZDA obresti zvišujejo.

V intervjuju za televizijsko postajo CNBC je Trump prejšnji teden Kitajski zagrozil tudi z novimi carinami na izvoz njenega blaga v ZDA v skupni vrednosti 500 milijard dolarjev. Toliko je vreden skoraj celoleten izvoz kitajskega blaga v ZDA.

Analitiki sicer spominjajo na prihajajoče objave poslovnih rezultatov, ki bi lahko vsaj nekoliko odvrnile pogled od političnega teatra. Vseeno pa bodo vlagatelji pozorni tudi na znake, kako bi lahko uvajanje višjih carin vplivalo na zaslužke korporacij.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,17 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX zdrsnil za 0,10 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 0,37 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,30 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,09 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,35 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,87-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev gibljejo neenotno, a blizu izhodišča. Industrijski indeks Dow Jones je bil okoli 18.10 ure po srednjeevropskem času na 0,05 odstotka nižji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je medtem malo pred 18. uro pridobival 0,08 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je ob približno 18.10 uri beležil rast v višini 0,07 odstotka.

Tečaj evra se je po dopoldanski rasti popoldne zniževal. Z evrom so v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1701 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta glede na petkovo zaključno raven cenila za 0,25 centa. ECB je referenčni tečaj evra opoldne določila pri 1,1716 dolarja (v petek 1,1670 dolarja). Na devizne trge so sicer v zadnjih dneh močno vplivale izjave Trumpa, ki je Kitajski in Evropski uniji očital manipulacijo s tečaji.

Cene nafte pa so se nekoliko zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68,58 dolarja, kar je 32 centov več kot v petek. V Londonu so se septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 54 centov na 73,61 dolarja.