c S
Lanski dobiček Taluma v rezerve 23.07.2018 13:59 Kidričevo, 23. julija (STA) - Skupščina družbe Talum je danes odločila, da se bilančni dobiček, ki je bil ob koncu 2017 pri 1,1 milijona evrov, v celoti razporedi v druge rezerve iz dobička. Skupščina je s podelitvijo razrešnice upravi in nadzornemu svetu družbe obenem potrdila in odobrila njuno delo v lanskem poslovnem letu, so za STA povedali v kidričevski tovarni aluminija.

Na skupščini so bili potrjeni vsi sklepi, ki sta jih predlagala uprava in nadzorni svet. Za revizorja računovodskih izkazov za letošnje poslovno leto je bila imenovana Deloitte revizija iz Ljubljane.

Kot pojasnjujejo v skupini Talum, je njihovo trenutno poslovanje kljub turbulentnim razmeram v svetovnem gospodarstvu v skladu z načrtovanim. "V prvi polovici leta smo celo nekoliko presegli načrtovani poslovni izid. Kljub resnim grožnjam trgovinskih vojn verjamemo, da bomo tudi konec leta dosegli načrtovane poslovne rezultate," pravijo.

Za nove investicije in investicijsko vzdrževanje bodo letos namenili 21 milijonov evrov. Gre predvsem za investicije v programe izdelkov in storitev, ki prinašajo višjo dodano vrednost. Največ investirajo na področju rondelic, kjer so vodilni evropski proizvajalec, pa tudi v programih ulitkov, absorberjev in v proizvodnji drogov.

Uvedba ameriških carin na aluminij na poslovanje Taluma ni imela neposrednega učinka. "Posredno pa se verjetno učinkom ne bomo mogli izogniti, saj večino naših izdelkov prodamo evropskim kupcem, ki izvažajo tudi v ZDA. Za gospodarstvo v Evropi pomenijo tovrstni sprejeti ukrepi povečano tveganje za spremembo cene aluminija na borzi in posledično tudi ceno drugih surovin ter izdelkov, povezanih z aluminijem," pojasnjujejo.

V skupini Talum so imeli konec junija zaposlenih 1464 sodelavcev. V prvi polovici leta so ustvarili 152 novih zaposlitev, še vedno pa iščejo nove sodelavce, predvsem livarje, operaterje ulitkov in operaterje mehanske obdelave.