c S
Novozelandsko podjetje prehaja na štiridnevni delovni teden 23.07.2018 07:18 Wellington, 21. julija (STA) - Novozelandska družba za upravljanje premoženja Perpetual Guardian, ki upravlja oziroma nadzira za več kot sto milijard dolarjev premoženja, bo po uspešno izvedenem preizkusnem obdobju prešla na štiridnevni delovni teden. Kot so pojasnili, se je s skrajšanjem delovnega tedna povečala produktivnost zaposlenih, izpostavljenost stresu pa zmanjšala.

Družba je s skrajšanim delovnim tednom poskusno začela marca. Vsem 240 zaposlenim so omogočili, da ob nespremenjenem plačilu delajo le štiri dni tedensko, raziskovalci z univerze v Aucklandu pa so spremljali, kako to vpliva na delavce.

"Opazili smo močno povečanje angažmaja in zadovoljstva z delom, zelo se je povečala tudi želja po nadaljnjem sodelovanju z našim podjetjem. Zmanjšanja produktivnosti nismo opazili," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil generalni direktor družbe Andrew Barnes.

Pred preizkusnim obdobjem je bilo z ravnotežjem med poklicnim in zasebnim življenjem zadovoljnih 54 odstotkov zaposlenih, po njem pa 78 odstotkov.

Po Barnesovih besedah so se v preizkusu osredotočali na to, da delavcev ne bi plačevali glede na število delovnih dni oziroma ur, temveč glede na njihovo produktivnost. Test je zares pokazal, da so zaposleni vse naloge uspeli opraviti v štirih dneh, pri tem pa niso poročali o povečani obremenjenosti. Nekateri so produktivnost celo povečali.

Barnes se namerava zdaj osredotočiti na širše poslovno okolje in tovrstno razpravo sprožiti tudi v drugih podjetjih. "Vsakemu novozelandskemu podjetju bi svetoval, naj poskusi z našo idejo," je še dejal.