c S
Na Hrvaškem čakajo zeleno luč Bruslja za prestrukturiranje Uljanika 23.07.2018 07:20 Zagreb, 22. julija (STA) - Največja hrvaška ladjedelnica, puljska Uljanik grupa, ki ima v svoji sestavi tudi reško družbo 3. maj, je poslala v Bruselj načrt prestrukturiranja, ki naj bi zagotovil stabilizacijo poslovanja. Načrt sanacije predvideva vlogo države in strateškega partnerja. Za že sklenjena ambiciozna naročila 17 ladij pa nujno potrebujejo 580 milijonov evrov.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat pričakuje, da bodo v Bruslju v naslednjih tednih potrdili načrt sanacije ladjedelnice, ki letos obeležuje 160 let delovanja. Horvat je dejal, da je primarni cilj obdržati temeljno dejavnost ladjedelnice. V tem kontekstu je po sredinem srečanju s sindikati v Uljaniku omenil, da so v načrtu prestrukturiranja preprečili "nepremičninske zvijače" in da ni izključen nov strateški partner, ko se bo začelo prestrukturiranje družbe.

Ministrova izjava je dodatno zapletla ugibanja o usodi puljske ladjedelnice, ker je uprava Uljanika marca letos za strateškega partnerja pri dokapitalizaciji izbrala družbo Kermas energija. Družba je del mednarodne investicijske korporacije Kermas Limited, ki jo je ustanovil znani hrvaški podjetnik Danko Končar. V njegovi lasti je tudi ladjedelnica Brodotrogir.

Končar je dejal, da se ne obremenjujejo z ministrovimi izjavami, temveč že vlečejo poteze, da bi Uljanik pozitivno posloval. Z bodočimi naročniki so dosegli načelni dogovor o izgradnji novih ladij v Uljanikov ladjedelnicah v vrednosti milijardo dolarjev, je Končar v petek povedal za Jutarnji list.

Uprava puljske ladjedelnice je z namenom pridobitve potencialnega strateškega partnerja odprla možnost spremembe namena dela vrednih zemljišč Uljanika, ki se nahajajo ob obali sredi največjega istrskega mesta. Kot možnost so omenjali izgradnjo marine in hotelov, a naj bi na koncu soglašali s Končarjevim predlogom, da bi v delu današnjega kroga ladjedelnice zgradili štirinadstropni poslovno-stanovanjski kompleks.

Hrvaška javnost ni seznanjena niti z vsemi podrobnostmi "nepremičninskega" dogovora uprave Uljanika in Kermasa niti z vsebino načrta prestrukturiranja, ki ga bodo ocenjevali v Bruslju. Hrvaški strokovnjaki opozarjajo na možni neuspeh reševanja družbe, če bo uprava Uljanika načrtovala prihodnost s svojim strateškim partnerjem, vlada pa poiskala svojega.

V hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo napovedujejo, da bodo storili vse za rešitev ladjedelništva, ki ima občutni delež v hrvaškem izvozu. Če bo propadla Uljanik skupina, bo to po njihovih ocenah verjetno pomenilo tudi konec ladjedelništva kot strateške hrvaške industrije.

Skupina v Pulju in na Reki zaposluje nekaj manj kot 4400 delavcev, so zapisali na spletni strani Uljanika. Vlada previdno ravna s "socialno bombo", ker je Uljanik samo v Pulju vir prihodkov za približno 4000 zaposlenih. Imajo tudi približno 1500 kooperantov z različnih koncev države.

Nad državnim proračunom "visi" približno 580 milijonov evrov jamstev, ki predstavljajo resen izziv za desnosredinsko hrvaško vlado. Če bo Evropska komisija sprejela načrt prestrukturiranja, bosta država in strateški partner krila stroške v razmerju 60 proti 40, je potrdil minister Horvat. To pomeni, da bi morala država zagotoviti dodatnih 350 milijonov evrov samo za uresničitev že sklenjenih naročil. Iz Kermas skupine so potrdili, da so kot strateški partner pripravljeni vložiti 237 milijonov evrov.

Uljanik je lansko leto sklenil z nekaj manj kot dvema milijardama kun (266 milijonov evrov) izgub, v prvem trimesečju pa so se te povečale še za 238 milijonov kun (32 milijonov evrov), so objavili na spletni strani Uljanika v poročilu o poslovanju v prvih treh mesecih letošnjega leta.

V Uljaniku pričakujejo, da bodo do konca meseca naročniku uspeli izročiti naftno-plinsko platformo, s katero naj bi stanje nekoliko izboljšali z upanjem, da bo Evropska komisija čim prej odobrila načrt prestrukturiranja.

Sindikati vztrajajo, da je treba obdržati dejavnost in čim več delovnih mest v obeh severnojadranskih mestih. Opozarjajo, da bi lahko zaradi prestrukturiranja brez dela ostalo med 200 in 1500 delavcev. Manj odpuščanj pričakujejo, če bo italijanska družba Fincantieri dokapitalizirala 3. maj.

Zgodba v Uljaniku spominja na krizo v hrvaškem koncernu Agrokor. Poslovne težave puljskega velikana so se namreč hitro kopičile, potem ko so leta 2013 prevzeli reško ladjedelnico 3. maj, ne da bi opravili prestrukturiranje v Pulju, podobno kot je prevzem slovenskega trgovca Mercator močno zamajal temelje največje hrvaške družbe. Minister Horvat je med drugim ocenil, da je kriza v Uljaniku po svoji razsežnosti morda tudi večja od tiste v Agrokorju.