c S
Vrh finančnih ministrov G20 v Buenos Airesu zaznamovale trgovinske vojne 23.07.2018 07:20 Buenos Aires, 22. julija (STA) - V Buenos Airesu se bo danes sklenilo srečanje finančnih ministrov držav skupine G20. Mednarodni denarni sklad (IMF) je v soboto opozoril, da bi trgovinske vojne lahko močno okrnile globalni bruto domači proizvod, med srečanjem pa je prišlo tudi do spora med predstavniki ZDA in Evropske unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Buenos Airesu se je v četrtek začel vrh G20, ki se ga udeležujejo finančni ministri in predstavniki centralnih bank 20 najrazvitejših držav sveta. Skladno s pričakovanji so bile osrednja tema pogovorov grožnje s trgovinsko vojno.

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je v svojem nastopu izpostavila, da bi "trenutno napovedani in obstoječi ukrepi", kot so uvedba carin ZDA na jeklo in aluminij ter povračilni ukrepi Kitajske in EU, močno okrnili svetovni BDP.

Kot je dodala Lagardova, bi se v najslabšem primeru lahko svetovni BDP do leta 2020 zmanjšal za polovico odstotne točke, kar je okoli 430 milijard ameriških dolarjev manj, kot je bilo prvotno napovedano.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v svojem nagovoru Kitajsko in EU pozval k spoštovanju "svobodnega, pravičnega in vzajemnega trga". Glede možnosti, da bodo ZDA uvedle carine na celoten kitajski uvoz, ki je lani dosegel vrednost 505,5 milijarde dolarjev, je dejal, da gre za "realistično možnost, ki je ne bi zmanjševal".

Mnuchin je kolegom ponovil sporočilo, ki ga je na srečanju G7 minuli mesec v Kanadi izpostavil že ameriški predsednik Donald Trump. "Če Evropa verjame v svoboden trg, smo pripravljeni podpisati prostotrgovinski sporazum - brez carin, brez necarinskih ovir in brez subvencij. A vključevati mora vse troje," je dodal.

Njegov francoski kolega Bruno le Maire se je na stališče ZDA ostro odzval. "Zavračamo pogajanja s pištolo, prislonjeno na glavo," je dejal in dodal, da morajo ZDA prve narediti korak nazaj. Poleg tega pričakuje "spremembo odnosa" ameriškega predsednika Trumpa, saj so "v nasprotnem primeru povračilni ukrepi neizbežni".