c S
O novih projektih na drugem participativnem proračunu v Občini Ajdovščina 23.07.2018 07:23 Ajdovščina, 22. julija (STA) - Letos se izteka prvi participativni proračun v Občini Ajdovščina, poimenovan Moja pobuda. Novo glasovanje o projektih Moja pobuda pa prinaša nove projekte, ki jih bo ajdovska občina uresničila v letih 2019 in 2020.

Na prvem glasovanju Moja pobuda je bilo leta 2016 izbranih 31 predlogov v skupni vrednosti nekaj čez 340.000 evrov. Kot je za STA povedal ajdovski župan Tadej Beočanin, so doslej uresničili skoraj vse izglasovane predloge izpred dveh let. Občani so z njim dobili predvsem turistično usmerjene projekte, kot so ureditev kolesarskih in pešpoti ob različnih znamenitostih, informacijske table in nove rekreacijske površine.

"Nekatere pobude so še v teku in bodo realizirane do konca letošnjega leta. Ena pobuda pa je nekoliko bolj odprta, saj tam nimamo še zagotovljenega lastništva zemljišča. Tam skupaj s pobudniki sedaj vodimo postopek in ob tem razmišljamo, ali bi nekoliko odložili pobudo ali pa bi poiskali drugo ustrezno lokacijo," je še dejal ajdovski župan.

Ajdovski občani so v juniju odločali že o novih predlaganih projektih. Na glasovanje se je uvrstilo 56 pobud, izglasovanih je 27. Vsako od sedmih določenih območij v ajdovski občini bo tako bogatejše za tri ali štiri pobude krajanov.

Izglasovani projekti se bodo uresničili v letih 2019 in 2020. Za uresničitev izglasovanih pobud je ajdovska občina namenila po 210.000 evrov iz vsakega proračuna v letih 2019 in 2020, za vsako območje po največ 60.000 evrov za izbrane projekte.

Novost tokratnega participativnega proračuna, poimenovanega Moja pobuda, je poleg šestih območij v občini dodatna skupina "mladi", katere namen je krepiti družbeno participacijo mladih med 15. in 29. letom, ki je v Sloveniji še posebej šibka.

"Z udeležbo na glasovanju smo zadovoljni, udeležila se ga je petina vseh prebivalcev občine, kot smo si potihoma na občini tudi želeli. Zelo pa smo zadovoljni z odzivom mladih, tako pri predlaganju posameznih projektov kot tudi pri udeležbi na glasovanju. Pohvaliti velja predvsem manjša vaška območja, ki so se bistveno bolj aktivirala kot pa samo mesto Ajdovščina," je povedal Beočanin.

V podporo razvoju projektnih predlogov so na območju občine pripravili delavnice, na katerih so predstavili koncept participativnega proračuna in način sodelovanja, oblikovali so tudi osnutke pobud, ki so jih občani predlagati. Del časa na delavnici so namenili skupinski razpravi o potrebah in dvigu kakovosti življenja na posameznem območju.

"Kar se tiče izbranih pobud, sem seveda zadovoljen, vse izglasovane pobude ocenjujem kot dobre. Ljudje so se odločili za tiste pobude, v katere so najbolj verjeli. Ob tem verjamem, da bodo uresničene pobude bistveno prispevale h kvaliteti življenja na vasi kot tudi k razvoju občine," je še poudaril ajdovski župan.

Sodeč po številu nabranih točk, so se na podeželju odrezali bolje kot v mestu. Odličen je tudi rezultat glasovanja mladih, ki so si priborili letno rezidenco v Športnem parku Pale, celovito prenovo skate parka v Palah, vadbeni poligon v Velikih Žabljah in ureditev mladinskega kluba v stari šoli v Budanjah.

V Ajdovščini bodo poskrbeli za obnovo mestnega parka, postavitev letnega paviljona in kamnitega pitnika. Na območju Gore bodo uredili parkirišča na Otlici in Predmeji ter športni park v Podkraju, v vaseh na Vipavskih gričih bodo urejali predvsem vodne vire, postavili pitnik in stojalo za kolesa.

Na območju dolina-vzhod bodo postavili visoko notranjo plezalno steno s previsom v dvorani v Lokavcu ter več pešpoti, v osrednjem dolinskem delu bodo uredili družinsko kolesarsko pot, na zahodnem delu občine pa vizualizacijo naselbine na Sv. Pavlu nad Vrtovinom ter športno igrišče v Potočah.