c S
Podpisana pogodba za prenos lastništvo Kota z DUTB na državo 20.07.2018 15:12 Ljubljana, 20. julija (STA) - Slovenski državni holding (SDH) je danes v imenu države z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) podpisal pogodbo o prodaji in nakupu deležev v družbi Koto. Tako se 66,23206-odstotni lastniški delež Kota z DUTB seli na državo, z njim bo upravljal SDH. Transakcija bo zaključena po izpolnitvi odložnih pogojev, piše na spletni strani SDH.

Današnji podpis pogodbe sledi sklepu vlade, da DUTB svojih treh poslovnih deležev, skupaj nekaj več 66 odstotkov Kota, ne bo prodala na trgu, ampak ga bo odplačno prenesla v last države. S tem želi vlada zagotoviti, da bo v Sloveniji ostal obrat za ustrezno odstranjevanje poginulih živali.

Delež v Kotu se bo na državo prenesel proti plačilu denarnega zneska v višini ocenjene tržne vrednosti poslovnega deleža, ki je določena v razponu med 1,58 milijona in 2,85 milijona evrov, so marca sporočili z vlade in dodali, da je dejanska vrednost za poslovni delež odvisna od izpolnitve pogodbenih zavez, ki jih je Koto dal bankam.

Vlada je sicer julija lani, ko se je seznanila s poročilom delovne skupine za oceno primernosti ureditve javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi kategorije 1 in 2, ministrstvu za finance naložila, da izvede postopke za odplačni prenos družbe Koto na državo.

Koto, ki deluje od leta 1947, med drugim zagotavlja prevzem in odvoz živalskih stranskih proizvodov, in sicer tako kategorije 3 (npr. deli živali ali presežki izdelkov iz živilskopredelovalne industrije) kot v okviru gospodarske javne službe ravnanja z živalskimi stranskimi proizvodi kategorij 1 in 2 (npr. poginule živali, ki so bile okužene ali bi lahko bile okužene).

V primeru pojava bolezni živali je po pojasnilih vlade hitro in učinkovito odstranjevanje poginulih živali izjemnega pomena. Če je bolezen živali hitro prenosljiva ali povzroča bolezni tudi pri ljudeh (zoonoze), je treba zagotoviti odstranjevanje na predpisan način, ki je po evropski uredbi odstranjevanje v kafileriji (mesna kostna moka), sicer pa zakopavanje in sežiganje trupel živali.

"Zagotovitev obrata v Sloveniji in ohranitev tovrstne dejavnosti na območju Slovenije je zato pomemben dejavnik z vidika varovanja zdravja ljudi in varstva okolja ter gospodarske povezave s kmetijstvom in živilsko predelovalno industrijo," so takrat še zapisali na vladi.