c S
Trump pripravljen uvesti carine na celoten kitajski uvoz 20.07.2018 14:01 Washington, 20. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za ameriško televizijo CNBC dejal, da je pripravljen uvesti carine na celoten kitajski uvoz, ki je lani dosegel vrednost 505,5 milijarde dolarjev. "Tega ne počnem zaradi politike. To delam, ker je dobro za našo državo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal Trump.

Washington je v začetku julija uvedel 25-odstotne carine na uvoz s Kitajske, vreden 34 milijard dolarjev letno. Napovedali so še dodatne carine, tako da bi bilo ocarinjeno blago v vrednosti 50 milijard dolarjev.

Kitajska se je odzvala s povračilnim ukrepom in tudi sama uvedla carine na stotine ameriških izdelkov. ZDA so nato v odziv na protiukrep napovedale carine na dodatnih 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Kitajska je v minulih tednih že večkrat opozorila, da ZDA proti njim vodijo "najobsežnejšo trgovinsko vojno v zgodovini".

"Nočem jih strašiti. Hočem jim dobro," je Trump dejal o drugem največjem svetovnem gospodarstvu. "Zelo mi je všeč predsednik Xi. Vendar pa je to nepravično," je dodal svoje mnenje o poceni kitajskem uvozu v ZDA.

Na vprašanje, ali bo uvedba carin na celoten kitajski uvoz zamajala delniške trge, je dejal, da se to lahko zgodi, vendar pa ga to ne skrbi.