c S
S podpisom dogovorov za razvoj regij korak bližje novim projektom na Koroškem in v Podravju 20.07.2018 13:18 Maribor, 20. julija (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je danes s predstavniki Koroške in Podravske regije podpisal dogovora o razvoju teh regij. S tem so storili korak naprej k pridobitvi evropskih in državnih sredstev za 29 novih projektov v Podravju in 22 na Koroškem v skupni vrednosti 177 milijonov evrov.

Ministrstvo je v okviru prvega povabila konec lanskega leta sklenilo dogovore z devetimi od 12 regij, v okviru katerih je za sofinanciranje zagotovilo nekaj več kot sto milijonov evrov. Zdaj pa podpisujejo še dogovore z regijami v okviru drugega povabila, v katerem je na voljo okoli 400 milijonov evrov.

Za Koroško in Podravje je tako bila danes podpisana neke vrste dopolnitev lanskega dogovora, saj sta bili med regijami, ki so podpisale že lanski dogovor. Za Podravje je predvidenih 29 novih projektov v skupni vrednosti 145,2 milijona evrov, od tega naj bi iz sredstev EU in državnega proračuna prišlo 76,6 milijona evrov. Za Koroško pa je na seznamu, ki so ga dorekle lokalne skupnosti znotraj regije, 22 novih projektov v skupni vrednosti 31,3 milijona evrov, od tega naj bi 21 milijonov dobili iz EU in državnega proračuna.

Večinoma gre za projekte urejanja obrtnih con, kolesarskih povezav, kanalizacije in oskrbe s pitno vodo. Na Koroškem bodo ta denar med drugim namenili še za podporne programe za mlade podjetnike in urejanje projektne dokumentacije za cestne navezave na tretjo razvojno os, v Podravju pa za gradnjo obvoznice v Kidričevem.

Prisotni na današnjem podpisu obeh dogovorov v Mariboru so poudarili, da to ne pomeni, da je denar že zagotovljen. "To je za nas šele vstopnica. Zdaj nas čakajo priprava obrazcev in vlog za neposredno potrditev na pristojnih ministrstvih," je povedala direktorica Regionalne razvojne agencije Koroška Karmen Sonjak in izrazila upanje, da bodo resorna ministrstva ustrezno postopala. "Upam, da bomo vsaj prihodnje leto dobili odločbe in lahko začeli z realizacijo projektov," je dejala.

Predsednik Razvojnega sveta Koroške regije Alan Bukovnik je zadovoljen, da je končno prišlo do tega podpisa, a upa, da bo država v prihodnji finančni perspektivi drugače ravnala. "Upam, da ne bo država še enkrat naredila napake, ampak bo spremljala programsko obdobje od začetka skupaj z lokalnimi skupnostmi. Pričakujemo, da bodo lokalne skupnosti vključene že od začetka v pripravo razvojnih dokumentov, ne pa da smo v hodu reševali problematiko, ki se je nakopičila," je povedal.

Podoben poziv prihaja iz Podravja. "Upam, da smo se pri vsem tem nekaj naučili in da bo to spodbuda za boljše in hitrejše sodelovanje v prihodnje," je dejal Boris Keuc iz Mariborske razvojne agencije. Želi si, da se bo v prihodnje pri načrtovanju koriščenja evropskih sredstev na ravni države izhajalo iz potreb regij in doseglo kompromis med cilji EU, države in regij glede prioritet. "Da v novi finančni perspektivi ne bomo dobili na mizo nekih prednostnih naložb, ki si jih mogoče nismo najbolj želeli, ampak bodo te prehodno dogovorjene in morda bolj ciljane na regijo," je dodal.

Po besedah podpredsednika Razvojnega sveta Podravske regije Bojana Golčarja je ključno, da so projekti dogovorjeni znotraj regije. Želi si tudi, da bi bilo več večsektorskih projektov, v katerih bi sodelovale nevladne organizacije.

Tudi Počivalšek pričakuje, da se bo v naslednji finančni perspektivi EU postopalo drugače, glede doslej dorečenih projektov pa je zagotovil, da bodo pristojna ministrstva naredila vse, kar je v njihovi moči, da bi bili vsi uresničeni. "Na obeh straneh imamo interes, da gre vse skozi," je dejal.