c S
Na podlagi dopolnjene zakonodaje že dovoljenje tujemu otroškemu kardiologu za delo v UKC Ljubljana 20.07.2018 07:29 Ljubljana, 19. julija (STA) - Ministrstvo za zdravje je na podlagi dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki so začele veljati danes, izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev tujemu otroškemu kardiologu, ki bo delal v UKC Ljubljana. V postopku pa so tudi dovoljenja za zdravnike, ki bodo delali v Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni, so sporočili.

Na ministrstvu so ob tem poudarili, da bo tako zagotovljena 24-urna oskrba otrok, vse dni v tednu. "Takšna obravnava otrok je skladna z mednarodno uveljavljenimi smernicami in standardi kakovosti. S tem sledimo pozivom staršev, stroke, zdravniških stanovskih organizacij, poročilu mednarodne komisije in politike, da naj zagotovimo neprekinjeno, varno in kakovostno obravnavo otrok v Sloveniji," so zapisali.

Z ministrstva so posredovali še izjavo predsednika sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Igorja Gregoriča, da 24-urna prisotnost zdravnikov zagotavlja varno in kakovostno oskrbo bolnikov, pri tem sta pomembni dobra dokumentacija in komunikacija med zdravniki, zdravstvenim osebjem in starši otrok. "Tudi v ZDA tekom zdravljenja posameznega pacienta ni vedno prisoten isti kardiolog, lahko pa ga pokličem po telefonu, ko ga potrebujem. Tudi v ambulanti bolnika ne pregleda vedno isti kirurg," je navedel.

Kot še dodajajo na ministrstvu, so slovenski zdravniki že večkrat dokazali, da sodijo v sam svetovni vrh, kar pričajo številna mednarodna priznanja. "Na ministrstvu za zdravje verjamemo, da sodelovanje med slovenskimi in tujimi zdravniki ne bo predstavljalo težav, saj so na prvem mestu življenja otrok," so še dodali.

Po sredini objavi v uradnem listu so danes začele veljati dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. S temi dopolnitvami zakona rešujejo kadrovske težave na področju otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

V UKC Ljubljana so namreč z odhodom več domačih otroških kardiologov v kratkem času ostali praktično brez lastnih tovrstnih strokovnjakov. Tako so našli tuje zdravnike, med njimi enega iz ZDA, ki bi delovali v UKC oz. novoustanovljenem Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni in tudi pomagali ponovno vzpostaviti to dejavnost v Sloveniji.

A dosedanja zakonodaja je za zdravnike, ki ne prihajajo iz EU, predvidevala precej stroge pogoje za delovanje v Sloveniji.

Zato je vlada predlagala, poslanci pa so prejšnji teden tudi podprli dopolnitve zakona o zdravniški službi. Po novem bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.

Od teh zdravnikov tako ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti zagotoviti komunikacijo med vabljenim zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku.

Sicer pa je ministrstvo za zdravje v torek tudi izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni za specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost.