c S
ZZZS z navodilom izvajalcem glede uporabe belih zalivk, še vedno možnost tudi amalgama 20.07.2018 07:29 Ljubljana, 19. julija (STA) - Zavod za zdravstveno zavarovanje je danes izdal okrožnico zobozdravnikom glede uporabe belih zalivk namesto amalgamskih. Po novem bo za otroke do 15. leta starosti, nosečnice in doječe matere standardna zalivka bela. Bo pa lahko zobozdravnik še vedno vstavil tudi amalgamsko zalivko, če bo to nujno iz zdravstvenih razlogov.

Skladno z evropsko uredbo se od 1. julija letos opušča uporaba amalgama, sprva za določene skupine prebivalstva, in sicer za doječe matere, nosečnice in otroke. Zato so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pripravili spremembe pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, po katerih imajo te skupine brezplačne bele zalivke.

Izvajalci, ki bodo ZZZS obračunali bele zalivke za nosečnice ali doječe matere, morajo glede na navodila v okrožnici zapisati stanje zavarovanke v kartoteko. Doječa mati lahko dobi belo zalivko na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja dokler doji, a najdlje do 18. meseca starosti otroka.

Če so izvajalci vstavili pri teh skupinah bele zalivke v obdobju med 1. julijem in koncem avgusta, na ZZZS predlagajo, da te storitve obračunajo septembra.