c S
Newyorška davkarija sprožila preiskavo Trumpove fundacije 20.07.2018 08:19 New York, 20. julija (STA) - Davčne oblasti države New York so po poročanju New York Timesa začele preiskavo dobrodelne ustanove predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi suma kršenja zakonodaje. Preiskava Trumpove fundacije se je začela že pred mesecem dni, informacija pa je v javnost prišla šele sedaj.

Če preiskava odkrije elemente kaznivih dejanj, potem bo predana državnim tožilcem, ki bodo nadaljevali z delom, pri čemer bodo morali zahtevati objavo davčnih napovedi predsednika Trumpa, čemur se je ta doslej krčevito upiral. Guverner države New York je v četrtek potrdil potek preiskave in dejal, da je zakon enak za vse.

Davčne oblasti so preiskavo sprožile po tožbi pravosodne ministrice New Yorka Barbare Underwood, ki trdi, da je Trump nezakonito porabljal denar iz fundacije za poravnavo pravnih sporov, pomoč svoji predsedniški kampanji in poravnavanje osebnih in poslovnih stroškov. Med drugim je porabil 10.000 dolarjev za plačilo izdelave lastnega portreta v skoraj naravni velikosti.

Newyorška pravosodna ministrica zahteva 2,8 milijona dolarjev odškodnine in za zdaj še nedoločene kazni. Gre za civilno tožbo in zaporna kazen Trumpu s te strani ne grozi. Trump je tvitnil, da gre za smešno tožbo, ki je ne bo nikoli poravnal, vendar je to doslej že večkrat storil glede drugih tožb, na koncu pa plačal.