c S
Koprski občinski svet potrdil investicijski program za kolesarsko in pešpot čez kanal Grande 20.07.2018 07:30 Koper, 19. julija (STA) - Koprski občinski svet je danes potrdil investicijski program za projekt kolesarske in pešpoti čez kanal Grande. Z naložbo, ki bo predvidoma realizirana v letu 2019, bodo povečali varnost prometa na območju Semedele. V razpravi je bilo sicer nekaj pomislekov glede vrednosti projekta, ki se je iz manj kot 500.000 podražil na dobrih 786.000 evrov.

Omenjena investicija, ki se umešča na območje Semedelske promenade ter bo povezala nastajajoči park in rekreacijske površine, predvideva gradnjo manjkajoče kolesarske povezave in njeno navezavo na obstoječo kolesarsko mrežo. Izvedba investicije bo po načrtih občine bistveno povečala varnost kolesarjev in pešcev ter prispevala k ureditvi trajne in kakovostne povezave mestnega središča z robom širšega mestnega središča in povezave s stanovanjskimi soseskami Semedela, Žusterna in Markovec. Ob novem delu kolesarske poti in pešpoti je predvidena ureditev drevoredov in zelenic.

Prvotno je bila naložba ovrednotena na nekaj manj kot 494.000 evrov, a je občina na razpisu prejela bistveno višje ponudbe, ki so vse presegale vrednost za več kot 50 odstotkov, razpis pa je bil tako neuspešen. Skladno z investicijskim programom je vrednost projekta zdaj ocenjena na nekaj več kot 786.000 evrov z DDV, je na današnji seji povedal vodja samostojne investicijske službe Viljan Tončič.

Namesto enoletnega zdaj občina predvideva dvoletno financiranje projekta, in sicer v letošnjem in prihodnjem letu. S petkom bo šla občina v nov razpis. "Še vedno pričakujemo, da bomo dobili še kakšno dodatno ponudbo, ker vemo, da bi se lahko tudi nekateri drugi prijavili, pa se niso. Pričakujemo še več ponudb in seveda tudi nižjo ceno," je ob robu seje pojasnil Tončič.

Javno naročilo naj bi predvidoma oddali jeseni, rok za dokončanje del pa je februar 2019. V prvi fazi je predvideno stoodstotno financiranje s strani občine, vendar Tončič računa, da bodo uspeli zanj počrpati tudi kohezijska sredstva za mobilnost, za katera so se maja prijavili na razpisu.

Med razpravo je bilo sicer nekaj pomislekov nad smiselnostjo izpeljave sicer potrebne naložbe po takšni ceni. Tomaž Slavec je tako izrazil sum, da so nemara še kakšne druge investicije v občini podcenjene. Po mnenju samostojnega svetnika Aleša Bržana pa bi glede na previsok strošek v primerjavi z dobrobitjo, ki bi jo projekt prinesel, kazalo počakati na normalizacijo cen na trgu.

Investicijski program so svetniki nazadnje podprli s prepričljivo večino, saj je zanj glasovalo 22, proti pa so bili štirje svetniki.