c S
Mayeva prvič po referendumu o brexitu na irski meji 20.07.2018 07:30 Belfast, 19. julija (STA) - Britanska premierka Theresa May je danes začenja obisk na Severnem Irskem. To je njen prvi obisk v tej britanski regiji na irskem otoku od referenduma leta 2016, na katerem so se Britanci odločili za izstop države iz Evropske unije. Po napovedih bo potrdila zavezo brexitu brez "trdih meja" in zaščiti velikonočnega sporazuma.

Med dvodnevnim obiskom bo znova potrdila odločenost Londona, da bodo tudi po brexitu ohranili odprte meje, ulstrskim unionistom (DUP) oziroma protestantski skupnosti na Severnem Irskem pa zagotovila, da ne bo meja na irskem otoku, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z Downing Streeta.

Severna Irska bo kot del Velike Britanije predvidoma marca prihodnje leto izstopila iz EU, medtem ko bo njena južna soseda, Republika Irska, ostala v uniji. To bo tudi edina kopenska meja med EU in Združenim kraljestvom. Ključno odprto vprašanje pogajanj o brexitu med Londonom in unijo pa je, kako se po brexitu izogniti vrnitvi k preverjanjem na meji med Severno Irsko in Irsko.

Voditelji EU so konec junija na vrhu ponovili že večkrat izraženo zaskrbljenost unije, ker ni bistvenega napredka glede tega vprašanja, kot tudi poziv k več jasnosti glede britanskih stališč. V uniji pričakujejo podrobnosti o tem, kako bo Otok zagotovil, da na irskem otoku ne bo "neprepustne" meje. Kako namerava to zagotoviti ni jasno niti po tem, ko je britanska vlada v začetku julija sprejela nova pogajalska izhodišča.

S sedeža britanske vlade so pred obiskom Mayeve v Belfastu tudi sporočili, da se bo premierka sestala tudi s severnoirskimi podjetniki, da bi se seznanila z njihovimi stališči glede brexita.

V Belfastu bo v petek v govoru zagotovila, da se v celoti zaveda, da so "njihovo preživetje, družine in prijatelji odvisni od vsakodnevnega svobodnega prehajanja meje z Irsko zaradi trgovanja, življenja in dela".

"Zato smo izključili možnost kakršnekoli trde meje" po brexitu, bo dejala, kot kažejo odlomki iz govora. "Vsakodnevna potovanja bodo še naprej prosta in na meji ne bo nobenih kontrol ali infrastrukture, ki bi to ovirala," bo zagotovila.

Zagotovila bo tudi, da bo vlada še naprej ščitila velikonočni sporazum iz leta 1998, s katerim se je končalo 30-letno nasilje med protestanti in katoličani na Severnem Irskem, v katerem je umrlo več kot 3500 ljudi.

V Bruslju je medtem danes potekal nov krog pogajanj o brexitu s srečanjem glavnih pogajalcev obeh strani, EU Michela Barnierja z novim britanskim ministrom za brexit Dominicom Raabom. V središču so bili prihodnji odnosi, meja na irskem otoku in preostala odprta vprašanja v izstopnem sporazumu.

Pogajanja se zaradi političnega kaosa na Otoku napredujejo po polžje. Minuli teden sta zaradi nestrinjanja z novimi pogajalskimi izhodišči vlade, po katerih naj bi Britanija po izstopu ostala gospodarsko tesno povezana z unijo, odstopila tako minister za brexit David Davis kot zunanji minister Boris Johnson.

EU želi ločitveni sporazum doreči do jeseni, tako da se ga lahko ratificira pred izstopom Združenega kraljestva iz EU, ki je predviden 29. marca prihodnje leto. Ločitveni ali izstopni sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku ter prehodno obdobje. Kot prehodno obdobje je predviden čas od izstopa marca 2019 do konca leta 2020. V tem času naj bi strani dorekli nov sporazum o prihodnjih odnosih.