c S
Trump ogorčen nad globo, ki jo je Googlu naložila EU 19.07.2018 15:49 Washington, 19. julija (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump je ogorčen nad kaznijo, ki jo je ameriškemu tehnološkemu velikanu Googlu zaradi kršenja konkurenčnih pravil izrekla EU. "Sem vam rekel! EU je enemu od naših najboljših podjetij Googlu prisolila pet milijard dolarjev drago klofuto. Zares izkoriščajo ZDA, a ne za dolgo," Trumpa povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska komisija je v sredo potrdila rekordno 4,3 milijarde evrov (pet milijard dolarjev) visoko kazen, ki jo je Googlu izrekla zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

"Google je Android uporabil kot sredstvo za utrditev prevlade svojih brskalnikov," je ob potrditvi najvišje globe, ki jo je doslej izrekla EU, dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

V Googlu so že napovedali, da se bodo na kazen EU pritožili. "Android je ustvaril večjo izbiro za vse, ne manjše," so prepričani v podjetju.