c S
Panvita širi maloprodajno mrežo 19.07.2018 11:57 Maribor, 19. julija (STA) - Skupina Panvita širi svojo maloprodajno mrežo iz večinoma manjših v večja slovenska mesta. Danes je odprla nov Ave mesni center v Mariboru, v prihodnje pa ga načrtuje tudi v Ljubljani.

"Skupina Panvita je ena od največjih celovitih prehranskih družb v Sloveniji. Smo eno redkih podjetij, ki imamo dejansko integrirano celotno verigo, tako ekonomsko kot ekološko. To pomeni, da sami pridelujemo surovine, ki kasneje gredo v krmo, s katero krmimo slovenske prašiče, ki se kasneje predelajo in prodajo kot meso. Odpadke pa predelamo v lastni bioplinarni," je ob odprtju mariborske trgovine povedal glavni izvršni direktor skupine Toni Balažič.

V Mariboru je tako njihov šesti mesni center in skupno osma mesna maloprodajna enota. Zajema 200 kvadratnih metrov prodajnih površin in nekaj čez 300 kvadratnih metrov proizvodnih površin. V centru bo potekala prodaja končnim kupcem kot tudi oskrba zunanjih kupcev, kot so gostinci, hoteli, šole, vrtci in bolnišnice. Poleg svežega mesa, mesnih izdelkov in drugih prehrambenih artiklov ima še toploteko s sveže pripravljenimi jedmi, je pojasnil direktor maloprodaje Panvita MIR Igor Kolar.

Vrednost investicije je okoli 500.000 evrov in naj bi Mariboru prinesla deset novih delovnih mest. V prvem letu načrtujejo tri milijone evrov realizacije.

Celotna skupina Panvita, ki zajema 11 podjetij, je sicer lani po besedah Balažiča dosegla skupno nekaj čez 120 milijonov evrov čistih poslovnih prihodkov, kar je tri odstotke več kot v letu 2016. Dobiček iz poslovanja (EBIT) se je povečal za 20 odstotkov in je znašal 2,6 milijona evrov. Skupina je lani ustvarila 877.000 evrov čistega dobička, kar je 127 odstotkov več kot leto prej.

Panvita Mesnine, ki predstavlja mesni del skupine, je v letu 2017 dosegla prodajo v višini 72,6 milijona evrov, kar je devet odstotkov več kot leto prej. Dobiček iz njenega poslovanja je bil 32 odstotkov višji kot leto prej in je znašal 1,4 milijona evrov. Čisti dobiček v višini 825.000 evrov je bil 67 odstotkov višji kot v letu 2016.

Svoje napore na mesnem delu v tem letu usmerjajo predvsem v dodatno krepitev blagovne znamke Ave Grill, pri čemer skušajo krepiti prepoznavnost tako izdelkov iz rdečega kot piščančjega mesa.

Na današnjem odprtju centra v Kaufparku Tezno so slovesno predali bon v vrednosti nekaj več kot 3500 evrov Gasilski zvezi Slovenije za delovanje z mladimi. Ta denar so zbrali s prodajo Gasilskih čevapčičev v ostalih maloprodajnih enotah v preteklem letu.