c S
Sanacija pogorišča obrata Ekosistemov v Zalogu leto dni po požaru stoji 19.07.2018 09:04 Straža, 19. julija (STA) - V petek bo preteklo leto od velikega požara v obratu celjske družbe Ekosistemi v Zalogu v Občini Straža. Odstranjevanja odpadkov s požarišča in sanacija sta sicer zaradi različnih ovir lani zastala, omenjena družba pa leto po požaru ni našla rešitve za nadaljevanje. V skrajni sili naj bi se zatekla k ukrepanju na lastno pest.

Kot je prejšnji teden sporočil direktor Ekosistemov Gregor Kovačič, jim kljub naprezanjem in dopisovanju z ministrstvom za okolje in prostor, da bi s pogorišča dokončno odstranili odpadke, skoraj leto dni po požaru to ni uspelo.

In to sicer ne zaradi "popolnega onemogočanja" delovanja na pogorišču in tudi zaradi ocene, da omenjenih odpadkov ni mogoče odlagati in ne energijsko izkoristiti.

Po njegovi oceni so z "najvišjim možnim strokovnim znanjem", ki ga premore država, "podali različne možne rešitve odstranitve odpadkov, ki pa žal doslej nobena ni bila sprejeta, še več, bile so celo nekatere kategorično zavrnjene".

Podobno kot ob majski predstavitvi stanja na pogorišču je dodal, da resno razmišljajo "o izvajanju državljanske nepokorščine kot ukrepa v skrajni sili".

S tem sicer še nekoliko čakajo. "Predvsem, zaradi zagroženih enormno visokih kazni-glob za pravne kot odgovorne osebe, ki bi nas z izrekom popolnoma ugonobile oz. poslovno in materialno dokončno uničile," je poudaril Kovačič.

Po njegovih pojasnilih je sanacija pogorišča novembra lani zastala, Ekosistemi pa so se, potem ko jim je ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo pritožbo zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za pogorelo podružnico, pritožili na upravnem sodišču.

Po njegovih podatkih je na pogorišču še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov, možnost za njihovo odstranitev je izvoz na sežig v tujino, saj so zmogljivosti slovenskih sežigalnic odpadkov zasedene. Ker pa imajo odpadki prenizko kalorično vrednost za sežig, bi jih moralo podjetje predhodno obdelati. Vanje bi moralo vmešati sveže odpadke, česar pa ne more storiti brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja ali pridobitve novega.

Podjetje ima poleg mešanja odpadkov oz. sežganine na voljo še sicer hitrejši postopek homogenizacije, ki pa bi ga lahko uporabili, le če jim bi ga odobrila okoljsko ministrstvo in lokalno okolje.

Kot je povzel, je omenjeno ministrstvo zaustavilo že začeto sanacijo, na izdajo sanacijskega okoljevarstvenega dovoljenja pa ne pristane. Ker je med možnimi rešitvami tudi odvoz odpadkov na Hrvaško, so v Ekosistemih opozorili, da več kot devet mesecev čakajo izvozno dovoljenje za izvoz 2000 ton odpadkov na Hrvaško.

Hkrati čakajo na dovoljenje za homogenizacijo oz. predhodno obdelavo odpadkov. Možnost sanacije je zaustavila tudi marčevska sprememba občinskih prostorskih aktov. Kovačič je še poudaril, da bi radi problem sanacije čim prej rešili, ker imajo z zemljiščem v Zalogu "nove cilje".

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo 20. julija lani.

Med požarom so več vaščanov zaradi gostega dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov za približno 24 ur evakuirali, gost dim pa so občutili prebivalci tako Novomeške kotline kot Šentjernejskega polja in Bele krajine.

Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so za STA povedali, da so tamkajšnji kriminalisti na novomeškem okrožnem državnem tožilstvo zoper odgovorno osebo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Preiskave v tem primeru še niso končali, kriminalisti pa po usmeritvah tožilstva še ugotavljajo okoliščine kaznivega dejanja z zlorabo javnih pooblastil. Kot vzrok požara so ugotovili samovžig, so še dejali na PU Novo mesto.

Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi. Straški svetniki so nato avgusta lani sprejeli več sklepov glede sanacije in odprave posledic požara. Začeli so tudi postopek spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje gospodarske cone Zalog in marca letos soglasno sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po tamkajšnjem požaru v Zalogu ne dovoli več predelave odpadkov.