c S
Poslovanje Novartisa v drugem četrtletju nad pričakovanji 18.07.2018 16:18 Basel, 18. julija (STA) - Švicarski farmacevtski koncern Novartis je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 13,2 milijarde dolarjev (11,22 milijarde evrov) prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je povečal za skoraj štirikrat na 7,8 milijarde dolarjev (6,63 milijarde evrov) in s tem močno presegel pričakovanja.

Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, se lahko za tako visok dobiček po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahvali prodaji svojega deleža v skupnem podjetju, ki ga je z britansko farmacevtsko družbo GSK ustanovil pred dobrimi tremi leti.

Skupno podjetje se ukvarja s proizvodi za široko potrošnjo, Novartis pa je imel v njem 36,5-odstotni delež. S prodajo je iztržil 10,4 milijarde evrov in ob tem napovedal, da se bo usmeril v rast osnovne dejavnosti.

Veliko uspeha je Novartis sicer v zadnjih mesecih požel z nekaterimi novimi inovativnimi zdravili. Razvoj teh bo po ocenah družbe omogočil nadaljnjo rast tudi v prihodnje.