c S
Sindikata delavcev IPS in žerjavistov skupaj za enake pravice vseh delavcev v koprskem pristanišču 18.07.2018 13:08 Koper, 18. julija (STA) - Delavci luških podizvajalcev, t.i. delavci IPS, so ustanovili svoj sindikat, ki je obenem tesno povezan s sindikatom žerjavistov. Na današnji predstavitvi so poudarili, da se bodo skupaj zavzemali za čim prejšnjo izenačitev delovnih pogojev in pravic iz dela za vse, ki delajo v koprskem pristanišču.

Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper - Z ramo ob rami (SŽPD-RR), kot so poimenovali nov sindikat, naj bi združil vse delavce, ki do zdaj niso bili zaposleni v skupini Luka Koper, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predstavnik sindikata Samo Veble.

Po njegovih besedah bo poslanstvo sindikata "čimprejšnja izenačitev delovnih pogojev in pravic iz dela za vse delavce, ki delajo v pristanišču". Sindikat bo tako za vse delavce izvedel pravno analizo in zahteval odpravo morebitnih ugotovljenih kršitev, v nadaljevanju pa nadziral spoštovanje delovnopravne zakonodaje.

Ustanovna seja je potekala pred dobrim mesecem dni, do danes pa so zbrali že 93 pristopnih izjav iz 12 različnih podjetij IPS, pri čemer se število "iz ure v uro povečuje," je navedel Veble. Sindikat sicer, podobno kot "bratski" sindikat žerjavistov, nima predsednika, ampak je njegov najvišji organ upravni odbor, ki trenutno šteje 29 članov.

Z namenom ustvarjanja sinergij so nekateri predstavniki enega sindikata tudi v organih drugega sindikata. ""S tem skušamo doseči tudi usklajenost delovanja obeh sindikatov, kajti cilji so dejansko isti," je pojasnil Veble.

Predstavnik sindikata žerjavistov Rok Parovel pa je dodal, da bosta oba sindikata pri implementaciji akcijskega načrta Luke Koper za reševanje problematike delavcev IPS zahtevala, da se v večji meri zaposlijo tisti delavci, ki že več let v Luki opravljajo različna dela. V ta namen bo treba slediti kriterijema izkušenosti in usposobljenost ter hkrati omehčati kriterij izobrazbe, je ocenil.

Cilji obeh sindikatov so sicer isti in jih je Parovel povzel v geslu "za enako delo enako plačilo".

Veble je sicer ocenil, da je trenutna dinamika zaposlovanja v Luki prepočasna, njen obseg pa premajhen. "Dejstvo je, da pretovor raste iz leta v leto, dela je ogromno," je izpostavil in dodal, da je med delavci že čutiti izgorelost.

Med najbolj eklatantnimi kršitvami pravic delavcev IPS pa je Veble izpostavil dejstvo, da se osebni dohodki nakazujejo v minimalni obliki, preostali denar pa se izplača na roke, zaporedne 12-urne izmene brez dneva počitka in pomanjkljivo opremljenost.

Mladen Jovičič iz sindikata žerjavistov pa je opozoril, da se tempo oz. intenzivnost reševanja problematike IPS v Luki Koper od novega leta dalje zmanjšuje in da se vodstvo morda dolgoročno nagiba le k transformaciji sistema IPS v neko legalno obliko outsourcinga. Po njegovem je zdaj idealna priložnost, da vztrajajo pri odpravi kakršnegakoli tovrstnega modela.