c S
Predsednik Feda zagovarjal nadaljevanje politike višanja obrestnih mer 18.07.2018 08:53 Washington, 18. julija (STA) - Ameriško gospodarstvo raste dovolj hitro za nadaljevanje politike višanja obrestnih mer, k rasti pa pomaga tudi proračunska politika vlade in kongresa, je v torek na rednem polletnem zaslišanju v kongresu dejal predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell.

Powell je v torek nastopil v senatnem odboru za bančništvo, danes pa bo enako ponovil v odboru za finance predstavniškega doma kongresa. Republikansko vodstvo ameriškega kongresa v času finančne krize leta 2008 ni hotelo pomagati gospodarstvu s stimulacijsko fiskalno politiko, ko je bila takšna pomoč krvavo potrebna, ker bi to politično koristilo demokratskemu predsedniku Baracku Obami.

Zdaj, ko gospodarstvo raste, pa so skupaj z republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom konec lanskega leta potrdili velike davčne olajšave, kar sicer zna predstavljati težavo kasneje v času nove krize, a bo takrat verjetno na oblasti demokratski predsednik. Powell o tem ni govoril, je pa poudarjal, da ekonomija lepo raste na vseh segmentih.

Trenutno vidi tveganja za krizo in nadaljevanje rasti kot izenačena z možnostjo, da se bo rast v kratkem obdobju pospešila hitreje od pričakovanj. Stopnja brezposelnosti je nizka, vendar naj bi se nižala še naprej in Američani, ki želijo delati, nimajo težav z iskanjem zaposlitve.

Fed je letos dvakrat povišala ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, in sicer obakrat za 0,25 odstotne točke. Gospodarstvo je v prvem četrtletju raslo le za dva odstotka, v drugem četrtletju pa se pričakuje krepka pospešitev. Nekateri analitiki govorijo o rasti čet pet odstotkov.

Powell pričakuje močnejšo rast od tiste v prvem četrtletju, nenazadnje zaradi rasti potrošniškega zaupanja, ki se kaže v višji porabi. Povečujejo se tudi poslovne investicije, Ameriki pa pomaga tudi rast v tujini. Trump se gre trgovinske vojne, vendar pa se Powell tega problema ni dotaknil. Dejal je le, da je težko predvideti posledice.

Pesimisti lahko iz njegovega pričanja v kongresu potegnejo sklep, da je trenutno tako dobro, da lahko gre le še navzdol. Stopnja brezposelnosti je štiriodstotna, inflacija pa je dosegla cilj denarne politike, to je dva odstotka letno. Plače rastejo, vendar ne dovolj hitro, da bi sprožile višjo inflacijo.