c S
Skupina Telekom Austria v polletju z nižjim dobičkom 18.07.2018 08:29 Ljubljana/Dunaj, 17. julija (STA) - Skupina Telekom Austria, pod okrilje katere sodi slovenski telekomunikacijski operater A1 Slovenija, je v prvem letošnjem polletju zabeležila nižji čisti dobiček, a je ta v prvi vrsti posledica stroškov poenotenja blagovne znamke po skupini. Brez enkratnih učinkov bi čisti dobiček zrasel za 22 odstotkov, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Telekom Austria je danes objavil prve polletne poslovne rezultate, ki jih je komentiral glavni izvršni direktor Alejandro Plater. Kot je poudaril, je bil razvoj tako pri prihodkih kot pri dobičku pred obrestmi, davki in amortizacijo stabilen, strategija rasti pa je bila tudi v prvem polletju letos uspešna.

Prihodki so se v prvem polletju zvišali za 1,3 odstotka na 2,175 milijarde evrov, v drugem četrtletju s glede na primerljivo obdobje lani porasli za enak odstotek na 1,099 milijarde evrov. Brez enkratnih učinkov in upoštevanja menjalnih tečajev bi bila rast prihodkov 2,3-odstotna.

Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo je bil v polletju stabilen, znižal se je za 0,4 odstotka na 697,9 milijona evrov. Med aprilom in junijem pa je ta kazalec upadel za 0,9 odstotka na 356,4 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja se je v polletju znižal za 46,2 odstotka na 147,2 milijona evrov, v drugem četrtletju pa na letni ravni za 34,8 odstotka na 95,6 milijona evrov.

Čisti dobiček se je v polletju zmanjšal z 208,9 milijona evrov v lanskih na 82,5 milijona v letošnjih prvih šestih mesecih. Brez upoštevanja odpisa vrednosti v višini 173,5 milijona evrov bi čisti dobiček porasel za 22,5 odstotka.

V Sloveniji so se v prvem polletju prihodki zmanjšali za 2,3 odstotka na 104 milijone evrov. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo je upadel za 16,2 odstotka na 18,7 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa za 36,8 odstotka na 4,3 milijona evrov, še kaže objavljeno poročilo.

Telekom Austria je navzoč na trgih Avstrije, Slovenije, Bolgarije, Hrvaške, Belorusije, Srbije in Makedonije. Skupina širi svojo znamko A1; nekdaj slovenski Simobil je začel pod to blagovno znamko nastopati aprila lani, za vse hčerinske družbe naj bi se zgodilo najpozneje v letu 2019.