c S
Ajdovska občina kupila nepremičnine okrog rimskega obzidja 17.07.2018 15:43 Ajdovščina, 17. julija (STA) - Občina Ajdovščina je na današnji dražbi kupila nepremičnine, stavbo nekdanje veleblagovnice Nanos in nekaj okoliških zemljišč v Ajdovščini. Po ureditvi osrednjega Lavričevega trga, kjer še vedno potekajo arheološka izkopavanja, želi urediti tudi stavbe na in ob samem trgu. Lavričev trg v Ajdovščini bo po končani prenovi ostal zaprt za promet.

Nepremičnine ob osrednjem ajdovskem trgu vključujejo del prostorov nekdanje blagovnice Nanos, asfaltno površino pred stavbo in zemljišče med pešpotjo proti Hublju in Križajevim vrtom. Skupna velikost nepremičnin je 2170 kvadratnih metrov.

Prostori so bili nazadnje v lasti družbe Investicijske nepremičnine, ki je šla v stečaj, zato je ljubljansko okrožno sodišče izdalo sklep o prodaji dolžnikovega premoženja na javni dražbi. Občina Ajdovščina je uveljavila predkupno pravico in nepremičnino kupila po izklicni ceni 546.960 evrov.

Dražbe v Komendi se je kot edini dražitelj udeležil ajdovski podžupan Mitja Tripković, ki je z razpletom zadovoljen. Ajdovska občina je tako pridobila objekt, ki ga bo lahko namenila oživljanju mestnega jedra. Vanj bo skušala umestiti takšne vsebine, ki bodo na Lavričev trg privabile čim več ljudi.

"Občina se že dalj časa trudi tudi s preureditvijo samega Lavričevega trga, predvsem pa želimo vrniti na trg utrip mesta. Tako načrtujemo na trg preseliti Ljudsko univerzo Ajdovščina, bančno poslovalnico, danes kupljena stavba pa bo namenjena trgovskim in mogoče tudi izobraževalnim dejavnostim," je za STA povedal Tripković.

Prostore bodo tako najprej ponudili določenim specializiranim trgovinam. Po zapolnitvi s primernimi vsebinami pa bo treba stavbo temeljito prenoviti. Ajdovski podžupan je napovedal, da bi se lahko vanjo prvi najemniki vselili že čez leto dni.

Ajdovski svetniki so sicer na zadnji seji občinskega sveta soglasno podprli predlog o nakupu nepremičnin na Lavričevem trgu ter zadolžili župana, da sodeluje na napovedani dražbi.

Končno podobo pa s tlakovanjem dobiva tudi del Prešernove ulice, ki bo po prenovi prav tako zaprta za promet.