c S
Pogajanja v družbi Štore Steel še potekajo 17.07.2018 11:55 Štore, 17. julija (STA) - V družbi Štore Steel še naprej potekajo pogajanja uprave s člani stavkovnega odbora o njihovih zahtevah. "Se približujemo, ni pa še nič dokončnega. Do ponedeljka verjetno ne bo nič kaj znanega," je danes za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) Gvido Novak.

Pogajanja so potekala v ponedeljek, nadaljujejo se v sredo in verjetno se bodo tudi v petek, je dejal Novak, ki vsebinskih podrobnosti pogajanj ne komentira.

Še vedno torej ostaja možnost napovedi stavke, dokler ne bo dogovora med stranema. Ne bo pa celodnevne stavke v ponedeljek 23. julija, kot se je po ocenah KSS obetalo še prejšnji teden.

V začetku prejšnjega tedna je stavkovni odbor upravi družbe predstavil svoj predlog o 23-odstotnem dvigu količnika, zmanjšan za 1,2 odstotka na račun višjih plač, dan kasneje pa jim je direktor družbe Jani Jurkošek na pogajanjih povedal, da ta predlog zanj ni sprejemljiv.

Konec junija je sicer v jeklarni potekala kratka opozorilna stavka, v kateri je sodelovalo od 80 do 90 delavcev od skupno 150 zaposlenih.

Novak ocenjuje, da štorska železarna posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sredi junija zaključilo pogajanja o dvigu plač s Sindikatom kovinske in elektroindustrije. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V KSS ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil.