c S
Evropske borze stabilno v nov dan 17.07.2018 10:42 Frankfurt/Pariz/London, 17. julija (STA) - Evropske borze so današnji trgovalni dan začele stabilno. Med vlagatelji odmeva znižanje cen črnega zlata, zaradi česar so pod pritiskom delnice energetskih podjetij, čakajo pa tudi na poročilo predsednika Feda v kongresu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell bo namreč danes in v sredo v kongresu govoril o gospodarski in denarni politiki v ZDA. Fed sicer opaža stabilno rast ameriškega gospodarstva, nadaljuje tudi s postopnim zvišanjem ključne obrestne mere.

Vlagatelji so poleg tega pozorni tudi na objave četrtletnega poslovanja podjetij, v ZDA se je namreč začela sezona objav poslovnih rezultatov. Pozorni ostajajo tudi na trgovinske napetosti.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 10. ure znižal za 0,04 odstotka. Znižala se je tudi vrednost indeksa borze v Parizu CAC 40, in sicer za 0,02 odstotka. Medtem se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,22 odstotka in v Frankfurtu indeks DAX za 0,09 odstotka.

Tudi skupna evropska valuta se krepi. Za en evro je bilo treba okoli 10. ure na frankfurtski borzi odšteti 1,1730 dolarja, kar je 0,14 odstotka več kot v ponedeljek. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri pri 1,1720 dolarja.

Azijske borze so danes večinoma končala v rdečem, izjema je borza v Tokiu, kjer se je indeks Nikkei 225 zvišal za 0,44 odstotka. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,25 odstotka, v Sydneyju indeks All Ordinaries za 0,60 odstotka, v Šanghaju indeks Composite za 0,57 odstotka in v Seulu indeks Kospi za 0,18 odstotka.