c S
Interseroh: V celoti upoštevamo zakonske določbe 17.07.2018 07:30 Ljubljana, 16. julija (STA) - V podjetju Interseroh poudarjajo, da v celoti upoštevajo zakonske določbe in prevzemajo takšne količine mešane odpadne embalaže, kot jim velevata veljavna zakonodaja in izdano okoljevarstveno dovoljenje. "Viški odpadne embalaže zato ne nastajajo zaradi družbe Interseroh," so zapisali v odzivu na prispevek STA po današnji izjavi okoljske ministrice.

"V družbi za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh v celoti upoštevamo zakonske določbe in prevzemamo takšne količine mešane odpadne embalaže, kot nam velevata veljavna zakonodaja in izdano okoljevarstveno dovoljenje. To pomeni prevzemanje takšne količine mešane odpadne embalaže, kot jo povzročijo in dajo na trg naši zavezanci," so zapisali v podjetju.

V skladu z zakonom in izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem nameravajo delovati tudi v prihodnje. "Viški odpadne embalaže zato ne nastajajo zaradi družbe Interseroh, temveč je izvor težave treba iskati drugje, med drugim tudi v administrativni meji 15 ton za obveznosti poročanja, ravnanja in financiranja ustreznega ravnanja z odpadno embalažo," so še poudarili.

Tudi v Interserohu so spomnili, da jim je Agencija RS za okolje (RS) okoljevarstveno dovoljenje spremenila že leta 2017. Po njihovi oceni nezakonito, zato so se tudi pritožili. "Prepričani pa smo, da bo upravno sodišče naše stališče podprlo, prav tako kot je to storilo v začetku letošnjega leta in odločilo, da so družbe za ravnanje z odpadno embalažo dolžne prevzemati in ravnati s toliko odpadne embalaže, kot so jo na trg dali njihovi zavezanci," so nadaljevali.

Sodba upravnega sodišča je po njihovem pritrdila večletnim prizadevanjem in argumentom za ureditev nezakonitosti in nepravilnosti v dejavnosti ravnanja z odpadno embalažo. Sodišče je v sodbi pojasnilo, da je vodilno načelo zakona o varstvu okolja ter predpisov na evropski in mednarodni ravni, da obremenitve okolja plača povzročitelj onesnaževanja.

Z nezakonitimi inšpekcijski odločbami pa se je družbi Interseroh in posledično njenim zavezancem nezakonito naložilo, da poskrbijo tudi za ravnanje s tisto mešano odpadno embalažo, ki je niso povzročili. To je v praksi pomenilo, da je bil Interseroh v letu 2016 primoran pobrati 68 odstotkov več mešane odpadne embalaže, kot so jo na trg dali njegovi zavezanci, v letu 2017 pa je bil ta delež presežen za 100 odstotkov, so poudarili. Zaradi nezakonitega ravnanja inšpektorata je Interseroh utrpel gospodarsko škodo, zato bo zoper državo vložil odškodninsko tožbo.

V Interserohu so poudarili še, da bi učinkovito ureditev celotnega sistema v panogi ravnanja z odpadno embalažo moralo zagotoviti ministrstvo za okolje in prostor. "Zagotoviti bi morali pogoje za transparentnost, kar pomeni uvedbo merjenja (koliko česa se zbere in koliko česa kdo odpelje) ter predpisov, ki preprečujejo trgovinske ovire, izkrivljanje in omejevanje konkurence," so še zapisali.

Ministrica za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Irena Majcen je v današnji izjavi pojasnila, da so junija vse družbe za ravnanje z odpadno embalažo z izjemo Interseroha dobile nova okoljevarstvena dovoljenja. Novo okoljevarstveno dovoljenje za Interseroh je medtem pripravljeno, a ga ni mogoče izdati, dokler upravno sodišče ne odloči v primeru iz leta 2017. Predvidoma naj bi pritožba Interseroha na vrsto prišla jeseni.

Več kot 90 odstotkov nakopičene odpadne embalaže, ki trenutno še leži v skladiščih centrov za ravnanje z odpadki, mora odpeljati Interseroh, je dejala Majcnova. Do podjetja pa je bila kritična tudi sicer in ocenila, da je "Interseroh tisti, ki bere predpise in zakonodajo drugače kot ostali".

Interseroh sicer ni edini, ki je prepričan, da je izdaja novih okoljevarstvenih dovoljenj družbam za ravnanje z odpadno embalažo nezakonita. Podobno med drugim razmišljajo v Gorenje Surovini, kjer so v izjavi za julijsko številko revije EOL (Embalaža. Okolje. Logistika.) prav tako napovedali, da bodo od države zaradi tega zahtevali vrnitev nezakonito povzročenih stroškov.