c S
IMF kljub povečanim tveganjem za zdaj ohranja napoved globalne gospodarske rasti 17.07.2018 07:30 Washington, 16. julija (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) je kljub opozorilom o povečanih tveganjih zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarstvi napoved krepitve globalnega BDP za letos in prihodnje leto ohranil pri 3,9 odstotka. Je pa med drugim občutneje posegel v napoved za Nemčijo, Francijo in Italijo.

IMF je v danes objavljenem vmesnem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih tako napoved rasti za razvita gospodarstva za letos v primerjavi z aprilsko napovedjo znižal za 0,1 odstotne točke na 2,4 odstotka, za prihodnje leto pa jo je ohranil pri 2,2 odstotka. Napoved za razvijajoča se gospodarstva je medtem za obe leti ohranil nespremenjeno pri 4,9 oz. 5,1 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evrskemu območju IMF za letos po novem napoveduje 2,2-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke manj od aprila, za prihodnje leto pa je napoved znižal za 0,1 odstotne točke na 1,9 odstotka.

Znotraj tega je napoved letošnje gospodarske rasti Nemčije kot največjega evropskega gospodarstva oklestil za 0,3 odstotne točke na 2,2 odstotka, za prihodnje leto pa jo je zvišal za 0,1 odstotne točke na 2,1 odstotka.

Za Francijo je sklad za letos napoved prav tako znižal za 0,3 odstotne točke na 1,8 odstotka, v enaki meri pa je vanjo posegel tudi za 2019. Po novem pričakuje 1,7-odstotno povečanje francoskega BDP.

Tudi napoved rasti italijanskega gospodarstva v tem letu je oklestil za 0,3 odstotne točke na 1,2 odstotka, za prihodnje leto pa jo je glede na april znižal za 0,1 odstotne točke na en odstotek.

Med razvitimi gospodarstvi IMF letos pričakuje tudi nižjo rast japonskega BDP. Ta naj bi dosegla en odstotek (-0,2 odstotne točke), za prihodnje leto pa sklad ostaja pri napovedi o nadaljnji umiritvi rasti na 0,9 odstotka.

Bolj optimističen je medtem IMF glede največjega nacionalnega gospodarstva na svetu. Napoved za ZDA je tako za letos in 2019 popravil za 0,2 odstotne točke na 2,9 oz. 2,7 odstotka.

Napovedi za preostali azijski gospodarski velesili, Kitajsko in Indijo, ostajata za letos bolj ali manj na aprilski ravni. Kitajski tako IMF še naprej napoveduje 6,6-odstotno rast, za Indijo pa jo je znižal za 0,1 odstotne točke na 7,3 odstotka. Za 2019 sklad Kitajski še naprej napoveduje 6,4-odstotno rast, za Indijo pa jo je oklestil za 0,3 odstotne točke na 7,5 odstotka. Napoved za Rusijo za letos in prihodnje leto ostaja pri 1,7 oz. 1,5 odstotka.

Trenutno IMF tako še ne vidi večjih negativnih učinkov trgovinskih napetosti med ZDA in ostalimi velikimi gospodarstvi na čelu z EU in Kitajsko, a tveganje, da bi trenutne napetosti eskalirale in prerasle v pravo trgovinsko vojno, z negativnimi posledicami za globalne proizvodne verige, inovacije, gospodarsko razpoloženje, vrednost delnic in investicije, po besedah glavnega ekonomista IMF Mauricea Obstfelda predstavlja "največje kratkoročno tveganje za globalno rast".

Če bi se uresničile vse že izražene grožnje ZDA z novimi carinami, npr. na dodatne izdelke iz Kitajske in avtomobile iz EU, ter protiukrepi kitajske in evropske strani, bi bila lahko globalna rast v 2020 nižja za 0,5 odstotne točke. Tveganja za rast svetovnega BDP, ki se tako ali tako umirja, so torej povečana.

Prav zaradi popuščanja gospodarske dinamike v nekaterih velikih gospodarstvih je IMF države pozval k ukrepanju za njeno spodbuditev. V tej luči je sklad kot ključno za ohranjanje gospodarskega razvoja izpostavil vztrajanje pri multilateralnem trgovinskem sistemu, a s spremljajočimi ukrepi za bolj pravično razdelitev koristi globalizacije.