c S
Gradišku potrjena pogojna zaporna kazen 17.07.2018 07:30 Koper, 16. julija (STA) - Koprski okrožni sodnik Julijan Glavina je v celoti sprejel dogovor nekdanjega direktorja Cimosove hčerinske družbe Sieva Janeza Gradiška s tožilstvom ter mu ob upoštevanju olajševalnih okoliščin izrekel pogojno kazen dveh let in desetih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Obe strani sta se odpovedali pravici do napovedi pritožbe.

To pomeni, da bo sodba s torkom tudi pravnomočna. S tem je v aferi prebarvani stroji do zdaj krivdo priznala že več kot polovica prvotno obtoženih, med katerimi pa ni prvoobtoženega Franceta Krašovca, bivšega prvega moža Cimosa.

Glavina je na današnjem naroku podrobno opisal, kako je Gradišek kriv pomoči pri goljufiji na škodo Evropske unije s tem, ko je kot direktor Sieve skupaj z ostalimi obtoženimi pridobil evropska sredstva tako, da je sodeloval pri pripravi lažne dokumentacije in prikazovanju nakupa stare opreme kot nove. Stare stroje so namreč prebarvali, očistili in jim zamenjali ploščice, njihovo nabavo pa prikazali kot nakup novih strojev.

Prav tako je Gradišek zavestno sodeloval pri prikritju izvora tako pridobljenega denarja - šlo je za skupno 3,2 milijona evrov, od tega 85 odstotkov sredstev EU - in pri tem vedel, da "gre za umazan denar", pridobljen z goljufijo.

Za pomoč pri goljufiji je sodnik Gradišku prisodil leto in šest mesecev pogojne zaporne kazni, za pranje denarja pa leto in pet mesecev, nato pa določil enotno kazen dveh let in deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Prav tako bo Gradišek v roku treh mesecev moral plačati še slabih 14.000 evrov denarne kazni.

Glavina je upošteval več olajševalnih okoliščin. Gradišek namreč ni predkaznovan in ni v drugem kazenskem postopku, priznal je krivdo, tudi sam dogodek je časovno oddaljen, nenazadnje pa je kazniva dejanja storil pod določenim pritiskom soobtoženih.

Današnja razsodba formalno ne bo vplivala na nadaljevanje sojenja ostalim obtoženim, saj se bo postopek nadaljeval nemoteno z enim obtožencem manj, je ocenila tožilka Barbara Milič Rožman. Je pa po njeni oceni to "morda še en razlog več, ki kaže na to, da je dejansko kaznivo dejanje bilo storjeno tako, kot se jim očita v obtožbi".

Glede pogojne obsodbe je Milič Rožmanova poudarila, da možnost milejšega kaznovanja za pomočnike pri kaznivih dejanjih določa že zakon. Ob tem je opozorila na okoliščine konkretnega primera, saj je Gradišek "bil v položaju, v katerega je bil postavljen ne po svoji volji, ampak bolj po nalogu nadrejenih, in da je v bistvu šlo za finančni projekt uprave, pri katerem je bil na nek način primoran sodelovati".

V primeru, da bi krivdo priznal prvoobtoženi Krašovec, bi se lahko pogodili, "vendar zagotovo se ne bi dogovarjali o pogojni obsodbi", je dodala tožilka. Gradišek in njegov zagovornik Nejc Ukmar razsodba nista komentirala.