c S
Na kratko iz gospodarstva 17.07.2018 07:30 Ljubljana, 16. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Postojnska jama, največji lastnik družbe Certa holding, ki ima posredno prek podjetja Certa v lasti Hotel Cerkno s tamkajšnjim smučarskim središčem, 85,52 odstotka kobariškega podjetja TIK, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo, ter četrtinski delež v tovarni elektrotermičnih aparatov Eta Cerkno, je pridobila še 10 odstotkov delnic Certe holding. Njen delež v družbi se je tako zvišal na skoraj 60 odstotkov. Delnice je Postojnska jama, ki je v lasti znanega podjetnika Marjana Batagelja, kupila od drugega največjega posamičnega lastnika Jožefa Močnika, je razvidno iz objave prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Delničarji družbe Lameta bodo v torek na skupščini, ki jo je zahtevalo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), odločali o imenovanju posebnega revizorja, vložitvi tožbe za povrnitev škode in imenovanju posebnega zastopnika, odpoklicu in imenovanju članov nadzornega sveta družba ter nezaupnici upravi. Z imenovanjem posebnega revizorja želijo v VZMF preveriti posle Lamete s subjekti, kjer imajo člani vodenja ali nadzora ekonomski interes ali imajo tak interes njihovi družinski člani, ter hkrati predlagajo glasovanje o vložitvi tožb za povrnitev škode, so sporočili iz združenja.

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je na spletni strani Ajpesa objavila vabilo k oddajo ponudb v prodaji 6,06-odstotnega deleža stečajnega dolžnika v družbi Zeos. Ponudbe bo zbirala en mesec, vsebovati pa morajo točno opredeljen predmet nakupa, ceno in rok plačila. Ponudbe bodo zavezujoče.